Vernerova šance na finále GP? Tak asi 60 procent

Po pátém místě v Americké brusli se Vernerova šance na postup do finále Grand Prix přece jen zmenšila. Aktuálně by měl být na pátém místě a na Kanadské brusli se nachystá velká smečka jeho pronásledovatelů na to, aby ho překonali.

Jedna věc by mu měla hodně pomoct - jeden z velkých favoritů Kanadské brusle, domácí Patrick Chan bude startovat letos poprvé a Vernera tedy nepřekoná. Pokud se umístí do druhého místa, což je dost pravděpodobné, měla by se Vernerova naděje změnit prakticky v jistotu.

Jeho pronásledovatelů je ale víc. Aby ho přeskočili, tak musejí být Takahaši, Abbot, Contesti i van der Perren nejhůře druzí. Výhodnější pozici má Michal Březina, kterému by k přeskočení Vernera stačilo i třetí místo. Teoreticky se do toho může zamotat ještě Američan Carriere, ale kromě toho, že by musel celý závod vyhrát, ještě by potřeboval osobní rekord v součtu bodů.

Naopak kromě Chana už je bez šancí i Preaubert, který by se také mohl dostat do první dvojice a tím zablokovat postup Vernerových soupeřů.

A teď z Březinova pohledu: Michal to má skvěle rozehrané a má to všechno ve svých rukách. Postoupí, pokud v Kanadě vyhraje. Druhé místo mu dá velkou naději - a jistotu, pokud před ním bude Patrick Chan nebo třeba Preaubert. A postoupit může dost reálně i ze třetího místa, opět především s Chanovou pomocí, ale dokonce je tam určitá naděje, že by se obešel i bez ní. Jen aby to dokázal - přece jen ho čekají hodně silní soupeři a i třetí místo bude ve skutečnosti obrovským úspěchem - vždyť nastoupí do závodu až se sedmým nejlepším osobním rekordem.

Není vyloučena ani možnost, že by se nakonec do Tokia podívali oba naši. Jednoduše by se to povedlo tak, že by třeba první dvě místa v Kanadě obsadili Březina a Chan v libovolném pořadí. Jsou samozřejmě i jiné způsoby, ale ty jsou už mnohem méně pravděpodobné a jsou v říši teorie.

Naopak možnost, že se do finále nedostane nikdo z našich, je opravdu dost malá.

Kanadská brusle se koná příští týden.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený