Tři zprávy z Americké brusle - dvě špatné a jedna dobrá

Tomáš Verner první část soutěže v Lake Placid nezvládl. Krátký program přikazuje tři skokové prvky - a ani jeden se nepovedl. Na začátku v kombinaci upadl a uvidíme až z později zveřejněných zápisů, jak moc byl podle pravidel a názoru technických specialistů čtverný toeloop nedotočený. Zároveň to znamenalo, že Verner nepředvedl požadovanou kombinaci. Následoval jen dvojitý axel (správně má být trojitý, ale aspoň byl splněn požadavek na krátký program - dvojitý nebo trojitý axel). A pak jen dvojitý lutz - tady jsou pravidla přísnější, požadují skok trojitý, takže i za tenhle prvek dostal nulu.



Tahle špatná zpráva skrývá v sobě několik menších lepších. Ještě pořád žije naděje na to, že Verner skončí v Americe někde na druhém nebo třetím místě. Pokud by jel na 100 % a pokud soupeři nenatrénovali obtížnost, měl by mu vzdorovat jen Sawyer. Tím by si Tomáš pořád ještě mohl otevřít cestu do finále grand prix, což by se před Evropou a olympiádou hodilo. Připomenu, že finále je v Tokiu, v zemi Tomášovi zaslíbené. A navíc zůstává dobrý dojem z celé koncepce krátkého programu, jen ho předvést aspoň tak dobře jako v Paříži.

Druhá špatná zpráva je staršího data, ale proč na ni neupozornit. Sasha Cohenová vzdala i svou druhou účast v letošní sezóně. Má problémy se šlachami. Ve druhé polovině ledna (pro zajímavost: souběžně s evropským šampionátem) se chce zúčastnit mistrovství USA - a tam bojovat o postup na olympijské hry. Nikdy nebyla Cohenová úplně můj miláček, ale stejně bych ji docela rád viděl, protože si myslím, že je přece jen výraznější než její současné americké soupeřky (USA mají pro Vancouver dvě místa).

A dobrá zpráva: Skvělý návrat Šenové a Čaa pokračuje. Poté, co s přehledem vyhráli doma na Čínském poháru, o 30 bodů zdolali čtvrtý pár z ME Volosožarovou a Morozova i v Lake Placid. Trojnásobní mistři světa a pokud vím rekordmani v počtu šestek za volnou jízdu ve sportovních dvojicích (12 šestek na rozloučenou se starým systémem hodnocení na MS v Dortmundu) nejezdil závody od roku 2007. Mimochodem - jsou to manželé, což obvykle taky přidává určitou jiskru. V posledních letech byli Savčenková se Szolkowým příliš jasnými vítězi této kategorie - teď tu najednou mají super soupeře.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený