Když zabíjely „Koněvovy bombardéry“...

V souvislosti s pomníkem maršála Koněva se v poslední diskusi občas objevuje jako argument proti tomu, abychom si ho připomínali jako velitele osvoboditelů, i náletů z 8. a 9. května 1945 (někdy uváděno jen 9. května) na Mladou Boleslav a další zejména středočeské obce. Jejich následkem zahynulo snad až 1500 lidí, z velké části civilních obětí.

Maršál Ivan S. Koněv
Zdroj: Wikimedia Commons
                                                                 
Tady je formou argumentů a protiargumentů můj pohled na to, zda tuto – oběti a pozůstalí prominou, jejich utrpení tím v žádném případě nechci snižovat, stejně jako utrpení žádné jiné oběti druhé světové války – z hlediska celé války epizodní událost takto používat.

Vinou Koněvem nařízených náletů zahynuly 9. května stovky lidí. Víc než při amerických náletech na plzeňskou škodovku.

Ano. Byla válka. Ve válce při náletech umírají lidé.

Byla válka? 

No jasně, 9. května už válka být neměla. Ale nejen to, že velká část, možná polovina z uváděných 1200 až 1500 obětí těchto náletů spadá do náletů z 8. května, kdy ještě válka byla. Nálety byly hlavně nařízeny na místa, kde probíhal podmínkami kapitulace zakázaný přesun vojenských jednotek z ruské zóny do americké.

Jen vojenských jednotek?

Ne, nejen vojenských jednotek. Byli to také prchající němečtí civilisté – a mezi oběťmi bylo navíc i mnoho Čechů, kteří už v ulicích měst slavili svobodu nebo se různými způsoby snažili Němce zastavit. Přesný poměr obětí, kolik z nich bylo německých vojáků, kolik bylo německých civilistů a kolik bylo českých civilistů, není znám. Třeba u Mladé Boleslavi se odhaduje, že německých obětí byly zhruba dvě třetiny. Vše jsou ale jen odhady, i ta celková čísla.

Proč letadla zabíjela v ulicích měst? Proč nebombardovali utíkající vojska na silnicích mimo města? Vyhnuli by se aspoň obětí mezi Čechy...

Letadla dostala rozkaz bombardovat dopravní uzly tam, kde bude na základě průzkumu zjištěn zakázaný pohyb jednotek. Tehdy bylo bombardování dopravních uzlů zcela běžná vojenská taktika. A je to tak dodnes. Jedna z mnoha kontroverzních vojenských taktik, podobných kobercovému bombardování měst...

Následky náletu na Mladou Boleslav 9. 5. 1945.
Zdroj: Muzeum Mladoboleslavska
Nebylo lepší je nechat jít než zase zabíjet? 

Těžko říct. Já pacifista bych určitě souhlasil, ale... Cítím, že otázka je velmi podobná otázce, zda byly třeba atomové bomby nad Nagasaki a Hirošimou.

No, ale tam se ještě bojovalo, tam ještě nebyla kapitulace...

To ano, ale i v Čechách se po kapitulaci ještě bojovalo a některé německé jednotky se snažily na západ prostřílet. Typický příklad jsou operace na Milínsku, které trvaly ještě další skoro tři dny.

Je to všechno důvod nenávidět Koněva? 

Rozhodně ne víc než jiné generály, kteří se po svých válkách rozhodli bez ohledu na oběti vynucovat právo v podobě dodržování podmínek kapitulace.

Další online zdroje:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený