K "úkolu pro novou vládu", aneb jak je to možná se starobními důchody

Takováhle zpráva běhá po internetu:
Úkol pro novou vládu
Pro nově vznikající vládu bych měl úkol. A to úkol přímo početní. Má to být vláda odborníků, tak snad budou umět počítat.
Kalousek se neustále snažil přesvědčovat, že nejsou peníze na důchody. A proto se musí udělat důchodová reforma a „další pilíř“ a lidé si mají ukládat peníze do soukromých důchodových fondů, které mohou zbankrotovat, protože za ně stát nepřebírá žádné záruky.
Použiji zde pouze hrubá čísla a jednoduchý výpočet:
Počet pracujících: cca 5 milionů. Průměrná mzda: cca 25 000 Kč. Odvod na důchodové pojištění: 28 % (6,5 zaměstnanec + 21,5 zaměstnavatel).
Jednoduchým výpočtem zjistíme, že měsíčně se vybere na důchodové pojištění přibližně 5 000 000 x 7 000 = 35 000 000 000 (třicetpět miliard Kč).
Počet důchodců: cca 2,5 milionu (starobní i invalidní). Průměrný důchod: cca 10 000 Kč. Měsíčně se tedy vyplatí cca 25 000 000 000 (dvacetpět miliard Kč).
Kam se tedy ztrácí každý měsíc kolem deseti miliard korun?
To by se také někdo mohl domnívat, že chemik Kalousek používá nějakou chemickou reakci, při níž část peněz sublimuje. Bylo by možná zajímavé zjistit kam…
Podobných amatérských výpočtů je na Internetu hodně, ale zatím jsem neviděl podobný ohledně důchodového pojištění (častější jsou různé o tom, kde která romská rodina bere nehorázné sumy příspěvků). Co mají společného? Obvykle nefungují.

Tohle je můj pokus o analýzu:

Příjmová strana

Počet pracujících je možná 5 milionů, ale z nich je zaměstnáno jen zhruba 3,73 milionu (zde PDF), jejich průměrná mzda je zhruba 24 tisíc.(zde) Z toho je tedy příjem 25 miliard měsíčně.

Další zhruba milion lidí je živnostníků. Ti platí odvody na důchodové pojištění podle svého uvážení. Podle dostupných údajů je podíl jejich odvodů zhruba poloviční vzhledem k jejich výdělku - a jejich přiznávané výdělky jsou rovněž nižší. Přesnou částu nejsem s to spočítat, ale vypadá jen na zhruba něco mezi 1,5 a 3 miliardami měsíčně. Celkově se tak dostáváme k částce do 28 miliard korun měsíčně.

Ve skutečnosti je podle státního rozpočtu na rok 2013 příjem na dávkách důchodového pojištění 337,2 miliardy (zde), tj. měsíčně 28,1 miliardy korun.

Výdajová strana

Počet pouze starobních důchodců ve skutečnosti je 2,34 milionu.(zde) Průměrná výše starobních důchodů je o něco víc než 10,9 tisíce korun. To dává měsíčně 25,5 miliardy korun na starobních důchodech. K tomu se ale vyplácí zhruba 1,2 milionu pozůstalostních a invalidních důchodů, jejichž průměrnou výši nejsem schopný dohledat a musím tedy provést odhad. Podle internetových kalkulaček (zde) se u pozůstalostních důchodů (asi 700 tisíc) dostanu na průměrnou částku kolem 2200 Kč měsíčně, což je dalších 1,5 miliardy korun měsíčně. Výši invalidních důchodů už nejsem schopný spočítat vůbec, ale ČSSZ nám (zde) opět poskytuje data: 470 tisíc invalidních důchodců pobírá důchody ve výši celkově 3,8 miliardy korun měsíčně. Celkově tedy můj výpočet té sumy vychází na zhruba 31 miliard korun měsíčně.

Skutečnost je nicméně taková, že podle státního rozpočtu se má vyplatit v roce 2013 na všech druzích důchodů 384,2 miliardy korun (zde), tj. 32 miliard korun měsíčně.

Srovnání

To si jistě každý dokáže udělat sám. Ale pro jistotu, ať to máme přímo pod sebou:
  • Měsíční příjmy: Můj výpočet 28 mld. --- skutečnost 28,1 mld. --- "dopis" 35 mld.
  • Měsíční výdaje: Můj výpočet 31 mld. --- skutečnost 32 mld. --- "dopis" 25 mld.
Jak je možný ten rozdíl? Kromě toho, že výpočet pomíjí klíčový rozdíl v příjmech od zaměstnanců a od OSVČ, je pozoruhodné, že nadhodnocuje příjmy (plat 25 tisíc - skutečnost 24 tisíc) a podhodnocuje výdaje (důchod 10 tisíc - skutečnost 11 tisíc, počet důchodců 2,5 milionu - skutečnost 2,85 milionu).

Závěr: Hloupá propaganda.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený