Proč dnes ministři TOP 09 neměli právo opustit jednání vlády

Čistě z hlediska nějakých absolutně široce pojímaných práv samozřejmě Schwarzenberg, Kalousek, Heger, Drábek a Besser směli opustit jednání vlády. Zde jsou ale důvody, proč si myslím, že jejich odchod z vlády je hrubým selháním a důkazem jejich politické nekulturnosti. Tím se nijak nevyjadřuji ke kompetentnosti Ladislava Bátory, o které nic nevím, ani k jeho vlastním názorům, na něž mám rovněž dost kritický pohled.

1) Neschopnost rozlišovat. To je snad největší námitka vůči postupu TOP 09. Její ministři neopustili jednání vlády, když se řešily korupční aféry. Její ministři neopustili jednání vlády, když byl Bátora angažován na ministerstvo, ani když se objevily Bátorovy kontroverzní výroky o homosexuálech. Její ministři opustili vládu až tehdy, když Bátora řekl něco na úkor jednoho z nich. Co tím signalizují? Že pro dobré fungování státu má menší význam potírání korupce než urážka ministra? Však z minulosti víme, jak moc velké dopady mohlo mít na národní blaho, když mouchy sraly na obraz císaře pána...

2) Neschopnost povznést se. O Karlu Schwarzenbergovi se říká, že má nadhled. Podle Blesku to dokonce i dnes „bral s největším nadhledem“. No – nevím. Nepovedlo se mi zjistit, jestli i on sám byl mezi ministry, kteří odešli. Pokud ano, tak ukázal, že mu nadhled a velkorysost chybí.

3) Vyděračství. „Nikdy v životě jsem se nenechal vydírat,“ řekl Schwarzenberg v souvislosti s jednáním s Věcmi veřejnými o rozpočtu. Každému je jasné, že TOP 09 nyní vydírá Dobeše a jako rukojmí si vzala celou republiku. To ani stávkující lékaři a odboráři nedovedli.

4) Nejasné právní vědomí. Mám dost pochybností o tom, zda Dobeš může Bátoru odvolat proto, že něco takového napsal na Facebooku. Když měli pražští TOPáci námitky k postupu ministra Bessera, nakonec uznali, že jednal podle zákona. V prohlášení dodali, že „rozhodnutí ministerstva jsou akty státní správy, které musí respektovat zákon, nikoliv emoce a politické preference“. Mám pocit, že tady najednou Dobeš respektovat zákon nemusí.

5) Různý metr. Bátora si nepustil pusu na špacír vůči Schwarzenbergovi sám od sebe. Nejprve se stal on terčem Schwarzenbergova vyjádření, které nebylo vůči Bátorovi nijak lichotivé. Navíc bylo vzneseno zcela veřejně a určeno ke zveřejnění médii. Bátora zareagoval na veřejném prostoru, ale nijak se o další šíření nezasazoval. Nakonec se ukázalo, že má plnou pravdu. Schwarzenberga nemůže vyzvat na souboj, protože nemají rovné zbraně. TOP 09 se ale neštítí své mocenské postavení využít k tomu, aby nenásledoval souboj, ale jednoduše jen odstřelení protivníka. I přesto, že Bátora je úředník a měl by být loajální, je chování TOP 09 z tohoto pohledu nevkusné. Loajalitu úředníka k nadřízeným není možné očekávat donekonečna, pokud se k němu nadřízení nechovají sami s dostatečnou úctou. Dovětek: Ještě jsem zjistil, že i sám Kalousek se o Bátorovi vyjádřil např. jako o starém fašounovi. Jenže, co smějí pan kníže a pan ministr, nesmí starej Bátora. Bátora se dnes Schwarzenbergovi omluvil. Jestlipak se omluví Kalousek Bátorovi?

6) Ignorování povinností. Vláda není holubník. Není to ani sněmovna, která je přece jen ještě vhodným místem k politickým projevům a politickému nátlaku. Je to výkonný orgán, který má řídit celý stát. Být ministrem není jen tak jako být poslancem, kde zdržení jednoho zákona povede maximálně k nějakému provizoriu. Opustit jednání vlády je nehoráznost. Každý ministr skládá slib: „Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“ (V tom se liší i od slibu poslanců nebo prezidenta.) Ministři TOP 09 dnes svého postavení zneužili a svůj úřad svědomitě nezastávali.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený