Konec anonymním rozhodčím! Jaké další změny prošly nebo projdou v Dubrovníku? A kdo bude šéfovat?

V Dubrovníku probíhá kongres Mezinárodní bruslařské unie. Kromě toho, že je kongres volební, přináší i jednání o mnoha změnách v pravidlech a předpisech. V seznamu navržených změn byly i některé pozoruhodné.

Zásadní změnou by mělo být zkrácení volných jízd sportovních dvojic a mužů z nynějších 4,5 minuty na 4 minuty, které by mělo platit od sezóny 2018/19. Zkrátit se má i délka rozbruslení.

Zkrácení jízd by mělo znamenat vypuštění jednoho skokového prvku a choreografické sekvence.

V sezóně 2018/19 by se také mělo změnit rozhodování provedení prvků. Z nynější sedmidílné škály (-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3) až na deset dílů. No, zvláštní návrh...

Zaujala mne i navržená změna týkající se penalizace za více pádů v jedné jízdě. Návrh technické komise předpokládá, že místo srážky 1 bod za každý pád by nyní byla srážka 1 bod pouze za první nebo druhý pád, po dvou bodech za třetí a čtvrtý pád a po třech bodech za každý další. Je nicméně pravda, že například na posledním MS nikdo neupadl víckrát než dvakrát... Ale mohl by to být zajímavý signál, jak by se toto pravidlo mohlo do budoucna vyvíjet. Bylo schváleno!

Norové navrhli zrušení anonymity rozhodčích, což bych tipoval, že zase neprojde. Twitter ISU ale potvrdil, že tato změna byla odhlasována! 

Němci navrhují změny obecných pravidel týkajících se závodění za cizí federaci, což dost pravděpodobně souvisí s jejich vlastními zkušenostmi ohledně přestupu Bruna Massota z Francie. Je to ale poměrně složitá změna, takže ji popisovat nebudu...

Komise tanců na ledě navrhuje možnost upřesnit či rozvolnit omezení ohledně kostýmu, pokud bude pro předepsaný rytmus nějaký kostým vhodnější.

Změnit se má i definice jednotlivých (programových) komponent a dokonce i jejich názvy - mají se zestručnit. Tuším, že něco takového se už chystalo, ale ještě to neprošlo...?

Los posledních dvou skupin volných jízd by se měl změnit tak, že by se vždy měla každá losovat na dvě části, aby lepší polovina každé skupiny po krátkém programu jela až na konci. Díky tomu by měl závod lépe gradovat.

Pak se něco navrhuje změnit ohledně opakovaných skoků. Jestli tomu dobře rozumím, pokud bude proveden skok navíc (například čtvrtá kombinace), měla by se započítat hodnota té jeho části, která není navíc (první skok). To dává smysl, mělo by to zabránit těm špatným případům s opakováním dvojitého toeloopa v kombinaci, kdy kvůli tomu skokan přišel třeba i o hodnotu v kombinaci provedeného trojitého axela.

Z mnoha navržených technických změn mne ještě zaujalo zjednodušení pravidel pro zakloněné piruety, motivované snahou omezit u krasobruslařek problémy se zády.

V tancích na ledě se navrhuje prodloužit "krátkou zvedačku" ze šesti sekund na sedm.

Všechny technické změny pocházejí od příslušných technických komisí krasobruslení a tanců na ledě, takže se dá věřit, že projdou.

Pokud vím, kongres už by měl mít přinejmenším část této agendy za sebou, ale detailní výsledky jsem ještě tak podrobně nehledal, těch několik výjimek uvádím hned v textu kurzívou.

Změna na trůnu


Volby prezidenta ISU jsou na programu v pátek. Ottavio Cinquanta po 22 letech ve funkci skončí, Kandidovat mají Didier Gailhaguet (Francie, krasobruslení), Jan Dijkema (Nizozemsko, rychlobruslení), György Sallak (Maďarsko, ??) a jako outsider - a to v obou smyslech slova, tj. člověk mimo hnutí a člověk s malými šancemi - bankéř Christopher Buchanan (V. Británie, bývalý tanečník na ledě). Jeví se, že největší šance má nyní asi Dijkema, ale Gailhagueta, který byl v minulosti potrestán zákazem činnosti za svůj podíl na aféře v Salt Lake City, není možné předem odepisovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený