Jak dopadly přelomové bruslařské, tedy nejen krasobruslařské volby

Předsedou ISU nakonec bude zase rychlobruslař. Jan Dijkema vyhrál už první kolo voleb. To dopadlo takto:

  • Jan Dijkema (Niz.) – 45 hlasů
  • György Sallak (Maď.) – 43 hlasů
  • Didier Gailhaguet (Fr.) – 25 hlasů
  • Chris Buchanan (V. Brit.) – 2 hlasy

Do druhého kola hlavní krasobruslařský kandidát, Francouz Didier Gailhaguet, z volby odstoupil, stejně jako britský krasobruslařský outsider Chris Buchanan.

Volba pak dopadla vítězstvím Jana Dijkemy:

  • Dijkema – 63 hlasů
  • Sallak – 52 hlasů
Web Inside The Games připomíná zajímavou věc, a to, že Gailhagueta podporovala poradenská společnost Vero Communications, která v nedávné minulosti pomohla prosadit do čela významných sportovních svazů nové předsedy, zejm. Briana Cooksona do čela cyklistické UCI (září 2013), Sebastiana Coea do čela atletické IAAF (srpen 2015) a Gianniho Infantina do čela fotbalové FIFA (únor 2016). Tentokrát ale utrpěla porážku.

Krasobruslení povede Lakernik

Hlavní krasobruslařskou pozici, místopředsedy pro krasobruslení, obsadil v Dubrovníku také nový člověk. Rus Alexandr Lakernik porazil stávající místopředsedkyni Marii Lundmarkovou z Finska výrazným poměrem hlasů 81:34.

Lundmarková zůstane v radě ISU jako zástupkyně krasobruslení, dále budou ve stejné roli Džunko Hiramacuová z Japonska, Patricia St. Peterová z USA, Benoit Lavoie z Kanady a Maria Teresa Samaranchová ze Španělska.

Technickou komisi krasobruslení (jen muži, ženy a sportovní dvojice) povede Fabio Bianchetti z Itálie, doplněný Susan Lynchovou (Austrálie), Jukiko Okabeovou (Japonsko) a Ritou Zonnekeynovou (Belgie).

Technickou komisi tanců na ledě povede Halina Gordonová-Poltoraková (Polsko), doplněná Shawnem Rettstattem (USA), Allou Šechovcevovou (Estonsko) a Hilary Selbyovou (V. Británie).

Zatímco Bianchetti kandidoval sám, Polka musela ve volbách předsedkyně porazit Estonku.

Volby dopadly katastrofálně pro Francii. Poté, co prohrál Gailhaguet, neuspěli ve volbách ani Florence Vuylstekerová (krasobruslení) a Christine Hurthová (tance na ledě).

Česká republika žádného svého kandidáta nenabídla. Připomínám ale, že Marie Lundmarková pochází z Československa, narodila se v Pardubicích.

Slovenský rozhodčí Böhm do disciplinárky

Rozhodčí a právník Allan Böhm, v tiskové zprávě chybně označený za Slovince, ale správně Slovák, se stal jedním z členů disciplinární komise ISU. Na tři místa řadových členů v komisi byli právě tři kandidáti.

Proč přelomové volby?

Připomeňme, že význam voleb spočíval zejména v tom, že po 22 letech došlo ke změně na nejvyšším postu celé unie. Odešel Ital Ottavio Cinquanta, bývalý rychlobruslař a pro krasobruslení významný zejména svou zásadní podporou pro nový systém hodnocení bez šestek.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený