Máme se vyzbrojit zbraněmi, nebo znalostmi? Výsledky pátrání po jednom zkresleném vyjádření

Web Security Magazín vydal článek s alarmujícím názvem Švýcarský generál: Vyzbrojte se, Evropa je na počátku občanské války. Zaujalo mne to, přece jen nemám Švýcary spojené s podobnými výzvami. Tak jsem začal pátrat, jak to asi bylo.
Security Magazín ale generála André Blattmanna necituje přímo, ale z Parlamentních listů. Tam má článek podobně varující název: Evropa se zhroutí. Ozbrojte se, vyzval občany generál.
Je samozřejmě hloupé předpokládat, že Parlamentní listy takovou informaci získaly jako primární zdroj. Také ony citují, a to z webu The Truth About Guns (sic!). Tam se článek jmenuje Swiss General to Citizens: Arm Yourselves, Europe's On The Verge of Civil War.
A ten pro změnu cituje z webu Speisa.com. O tom vám moc nepovím, protože se o něm ani na jeho vlastních stránkách nedá najít vůbec nic. Nebo vlastně dá - Google najde stránku "About", kde se píše: 
Speisa.com is a site about the weird world we live in, and the posts are not satire, as lots of real, really strange stuff are happening in this strange world.
Takže zkrátka web o divném světě. Nebo divný web o světě...?
Ale ani ten web s Blattmannem nemluvil osobně, pro změnu 
cituje německý Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Tam existuje článek s názvem Schweizer Armee-Chef warnt vor sozialen Unruhen. Že bychom už byli na konci...?
Ale kdeže! DWN pro změnu citují švýcarský Schweiz am Sonntag. A tak jsme po dlouhém pátrání konečně u cíle. TOHLE je ten článek:
Wie hat sich die Bedrohungslage der Schweiz geändert?
To přibližně znamená: Jak se změnila struktura hrozeb Švýcarsku? Promiňte, jestli to překládám špatně, přece jen němčina není můj nejsilnější jazyk (velmi kulantně řečeno).
A teď jak se originál shoduje s tím, co nám přežvýkaly Security Magazín a Parlamentní listy?
Ano, Blattmann opravdu upozorňuje na nárůst imigrace, na riziko sociálních nepokojů a na hospodářské problémy.
Ale opravdu vyzývá "Vyzbrojte se"? Opravdu píše o "počátku občanské války"?
Domnívám se, ŽE NE.
O občanské válce v jeho komentáři podle mne není ani slovo. A výzva k ozbrojení se? Ve skutečnosti je to výzva ke službě v dobrovolnických oddílech švýcarské armády (Schweizer Milizarmee). Švýcarská armáda je jen z velmi malé menšiny profesionální a v případě ohrožení se musí spolehnout na dobrovolníky. Právě tyto potenciální dobrovolníky se Blattmann zjevně pokouší oslovit.
Už z titulků je celkem jasné, kde se vzaly ty podivnosti z alarmujícího titulku Security Magazínu. O občanské válce podle všeho poprvé začal psát onen web Speisa. A ozbrojení se – jaké to překvapení! – objevilo poprvé na webu The Truth About Guns. Jen ta pravda se na tomto webu o Pravdě o zbraních tam někde vytratila.

Dodatečný dovětek na upozornění...

Je třeba doplnit, že švýcarská armáda je založená na principu všeobecné branné povinnosti. Všichni muži musejí k odvodu, pokud jsou způsobilí, musejí absolvovat vojnu a pak chodit na cvičení. Tak nějak jsme to znávali i u nás. Existuje tam také možnost, aby záložáci podléhající případné mobilizaci měli doma zbraň. To je ale onen dobrovolný závazek, něco velmi podobného našim aktivním zálohám. 
Přitom platí, že Švýcarsko relativně nedávno (Novinky o tom informovaly před dvěma lety) právě počet těchto aktivních záloh hodlalo významně redukovat. Výrok velitele Blattmanna tedy vyznívá v první řadě jako zásadní revize těchto plánů.
V tomto směru je tedy titulek Ozbrojte se! vlastně správný, ale bez znalosti reálií silně matoucí. Nejde totiž o pokyn
Je tu nebezpečí! Ozbrojte se a braňte na vlastní pěst!
jak by se dal snadno pochopit, ale o výzvu
Je tu nebezpečí! Ozbrojte se a buďte k dispozici naší armádě!
Ale to z toho stručného titulku takto skutečně nevyznívá.

Komentáře

  1. Ještě bych si dovolil zazálohovat sem doplnění Jana Spousty z https://www.facebook.com/jspousta/posts/1155813877763101 :

    ... přímé srovnání citátů, abyste mohli přesněji posoudit, jak tichá pošta našich internetových šmoků (nezodpovědných a neprofesionálních rádobynovinářů) funguje.

    Magazín Security, poslední článek řetězu tiché pošty, uvádí jednu generálovu myšlenku dvakrát, pokaždé jinak. Jednou stručněji: „Společnost v západní Evropě je na pokraji chaotického násilí způsobeného narušením hospodářství, masovou imigrací a terorismem,“ podruhé obšírněji a poněkud přesněji: „Hrozba teroru roste, po celém světě se bojuje za pomoci hybridní války. Hospodářský výhled je ponurý a výsledky migrační krize a vysídlených osob dosáhly nepředvídaných rozměrů.“ V německém originálu pan generál píše: „I když (ještě) dnes nejsme postiženi válkami ve světě, dorazily k nám již důsledky situace popsané na počátku článku: Roste hrozba terorismu; všude po zeměkouli se vedou hybridní války – zhoršují se hospodářské vyhlídky, důležité motory ekonomiky se zadrhávají – z toho plynoucí migrační proudy (vyhnaní válkou plus ekonomičtí utečenci) už narostly do nevídaných rozměrů.“ O „chaotickém násilí“ se mi v celém článku nic objevit nepodařilo.

    Tvrzení Security, že podle Blattmanna „nelze vyloučit sociální nepokoje“ je korektní, naopak tvrzení, že „agresivní podle něj bude i dialog kolem migrační krize“ se v článku takto nevyskytuje; generál pouze hovoří o „nebezpečně agresivním slovníku“ nynější veřejné diskuse obecně, ne v přímé souvislosti s migrační krizí.

    Dále v originále generál vypočítává různé dílčí hrozby, zejména sociální, a shrnuje „Základy našeho [švýcarského] blahobytu jsou po dlouhé době opět zpochybněny.“ To Security tlumočí v apokalyptickém duchu: „Blattmann varoval, že je podle něj západní společnost nebezpečně blízko zhroucení.“ Slovo „zhroucení“ (německy Sturz nebo Zusammenbruch) se v originálním článku nevyskytuje, a to v žádné mluvnické variantě – generál prostě vůbec nepoužil žádné slovo s tímto kořenem.

    Security dále uvádí, že „situace se neustále zhoršuje, a proto [Blattmann] radí, vzhledem ke dvěma světovým válkám z minulého století, aby se Švýcaři raději vyzbrojili.“ Tvrzení, že generál vnímá současnou bezpečnostní situaci jako horšící se, je korektní, ale světové války používá jen jako argument, aby Švýcarsko nečekalo, až opravdu vypukne nějaká katastrofa. Doslova píše. „Zkušenosti let 1870/71, 1914–18 a 1939–45 by nás měly poučit: «Seule la catastrophe est mobilisatrice» [„Jen katastrofa mobilizuje“] je špatný rádce.“ A především nikde neříká, aby se Švýcaři vyzbrojili. Jako správný velitel národní armády říká, že je potřeba posílit tuto armádu, a mobilizuje občany, aby v armádě hrdě sloužili. Doslova o tom píše: „Prostředek proti moderním rizikům a ohrožením – jakási bezpečnostní rezerva v naší zemi – je švýcarská miliční armáda. Armáda je na cestě dalšího rozvoje, aby mohla bojovat za zemi a lidi, mohla je chránit nebo jim pomáhat. Úkoly jsou jasně popsány v armádní zprávě z roku 2010. Vedle finančních zdrojů k tomu budeme potřebovat zejména naše osvědčené švýcarské miliční vojáky – odpovědné občany, kteří za bezpečí a svobodu ručí vposledku svým životem. K tomu neexistuje alternativa.“

    A z toho vyplývá, že titulek článku „Švýcarský generál: Vyzbrojte se, Evropa je na počátku občanské války“ je čirá manipulace nebo úlet. Generál Blattmann ani nevybízí čtenáře k vyzbrojení, ani neříká nic o žádné občanské válce, natož v Evropě. Jen konstatuje, že bezpečnostní rizika rostou a že je potřeba brát vážněji národní armádu a posílit ji.

    Můj závěr o kvalitě magazínu Security a potažmo Parlamentních listů, z nichž magazín informaci převzal, je jasný.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený