Postřehy z mistrovství Ruska a Japonska

Další dva národní šampionáty byly té nejvyšší úrovně a přinesly celou řadu zajímavých soubojů, radostí a zklamání. Zejména v tom směru vyniklo mistrovství Ruska.
Tituly z Jekatěrinburgu mají Maxim Kovtun, Jevgenija Medveděvová a vracející se dvojice Bobrovová se Solovjovem a Volosožarová s Traňkovem. Do ruské reprezentace se nevejde dlouhatánská řada známých, až slavných jmen: Podle mistrovství Ruska by to v tancích vypadalo na Iljinychovou se Žiganšinem, mezi muži na Voronova a Meňšova, ve sportovních dvojicích třeba na Bazarovovou s Děputatem. Největší souboj přinesla soutěž žen, kam se vrátila olympijská vítězka Adelina Sotnikovová, ale nakonec je nejspíš také ze hry o Evropu, stejně jako loňská a předloňská vítězka: Jelizaveta Tuktamyševová a Julija Lipnická. Neuspěla ani někdejší vicemistryně světa Aljona Leonovová. Na startu sportovních dvojic chyběli Stolbovová s Klimovem. Skutečnou sestavu reprezentace ale teprve můžeme hádat.
Nejlepší výkony můžeme obdivovat u Kovtuna (pět čtverných skoků, ale nikoli bezchybný), Volosožarové s Traňkovem (pokazili jen odhazovaného trojitého flipa), a také u všech tří nejlepších Rusek - Medveděvové, Radionovové a Pogorilé. Podle výsledků by něco jiného než všechny tři medaile ve sportovních dvojicích a v ženách a po nejméně jedné medaili v mužích a tancích na ME bylo pro Rusko zklamáním.
Mezi překvapení patřil výkon Tarasovové a Morozova ve sportovních dvojicích, kteří prohráli jen o 0,12 bodu s Kavagutiovou a Smirnovem boj o stříbro. Druhý muž Koljada už slibuje, že pro ME připraví o jeden čtverný skok těžší program.
V Japonsku vynecháme z hodnocení tance a sportovní dvojice, které nedosahují dostatečné úrovně. Zato mužů bylo 30(!!) a ještě třináctý z nich by bral na mistrovství ČR stříbro... Jasně vyhrál Juzuru Hanjú, i když tentokrát „jen“ s 286 body (jeho světový rekord je přes 330 bodů). Během krátkého programu Hanjú upadl jednou, ve volné dvakrát, ale stejně nebylo co řešit.
Ženy mají v Sapporu za sebou krátký program, Mao Asadové se nepovedl mj. proto, že jí neuznali kombinaci (dotek druhou nohou a rukou po prvním skoku) a je zatím pátá. Vede vicemistryně světa Satoko Mijaharová s velkým náskokem před Rikou Hongovou.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený