Probudí se Wikizprávy z komatu? Čekají na správné lidi. Co třeba na vás?

Pouhých pět zpráv přibylo na české Wikizprávy v průběhu třetího čtvrtletí tohoto roku. Přestože letní měsíce byly pravidelně problematické (k poklesu oproti předchozímu čtvrtletí došlo vždy v předchozích třech letech), výsledkem je daleko nejhorší čtvrtletí od založení Wikizpráv, pětkrát menší než dosavadní rekord.
Dosavadní minima byla tato:
  • 26 zpráv - I. čtvrtletí 2013
  • 29 zpráv - I. čtvrtletí 2010
  • 33 zpráv - III. čtvrtletí 2012
  • 37 zpráv - IV. čtvrtletí 2012
  • 47 zpráv - II. čtvrtletí 2009
Wikizprávy se tak propadly do komatu, ze kterého by se ale snad mohly dostat. Vždyť v dosavadním průběhu října zatím vznikly hned tři nové zprávy, což je tedy vlastně vzestup, zvlášť když jsme teprve ve dvou třetinách měsíce. Aby se ale vyrovnal předchozím říjnům, bude třeba ještě hodně přidat, protože statistiky jsou přece jen jiné:
  • 2008 - 81 zpráv
  • 2009 - 30 zpráv
  • 2010 - 16 zpráv
  • 2011 - 42 zpráv
  • 2012 - 15 zpráv

Vývoj počtu zpráv na Wikizprávách

Jak se vlastně vyvíjel počet zpráv na Wikizprávách? To ukazuje následující graf:



Do konce roku 2008 se dá mluvit především o prvotním nadšení. Byla to jediná doba, kdy na Wikizprávy přispívalo velmi aktivně více redaktorů a počet nových zpráv se pohyboval v průměru nad hranicí 150 zpráv za tři měsíce. Později už zájem opadl a případné vzestupy byly spojené spíš s jednotlivými redaktory.

První propad ale držel Wikizprávy stále na úrovni skoro 50 zpráv za čtvrt roku. Na konci prvního čtvrtletí 2010, kdy došlo k historicky prvnímu propadu pod 40 zpráv za tři měsíce, se s Wikizprávami rozloučil jejich zakladatel Aktron. Tehdy se zdálo, že projekt nemá budoucnost.

Následoval ale vzestup, k jehož probuzení se mohu směle přihlásit, i když zároveň musím říct, že bych se mnohem raději přihlásil k tomu, že se povedlo přitáhnout více editorů a rozdělit rozvoj mezi ně. Nepovedlo. Tento rozmach trval do konce léta 2012 a průměrná tvorba dosahovala skoro 80 zpráv za tři měsíce.

Nynější éra, kterou si nazvěte dle svého sami, má průměrnou tvorbu zpráv zhruba 30 zpráv za tři měsíce.

Čeká se na správné lidi

V minulosti jsem měl nutkání svádět to na pasivitu současných přispěvatelů. Jak jsem si ale nedávno připomněl, oni nepovažují rozvoj Wikizpráv za svou prioritu, a tak posuďte sami, zda je spravedlivé tento propad svádět právě na ně. Wikizprávy podle nich v první řadě čekají "na správné lidi, kteří se tomu budou věnovat".

I já zvažuji svůj návrat, přestože nadále platí, že mé vzpomínky na způsoby, kterým jsem tam byl vystaven, jsou stále živé a odrazují mne. Spíš si ale nadále stojí na svém tvrzení současní přispěvatelé (vlastně jejich slovy "udržovači"), že "bylo dobře, že jsem z Wikizpráv odešel". Tak si tedy říkám, že není důvod, abych se tam cpal. To tu píšu, aby mi nikdo nevyčetl, proč tu volám po zapojení ostatních, když se sám nemám k dílu.

A navíc nikoli poprvé tady upozorňuji: Co se stalo mně, se v žádném případě nemusí stát někomu jinému. "Právě Ty" můžeš (nebo Vy všichni, koho to při čtení mého příspěvku napadne) být ten, kdo bude i pro současné přispěvatele "ti správní lidé". A hlavně můžeš být takový pro Wikizprávy.

P.S.: Pro účely této statistiky nepočítám "přehledy dnů", Přesto pro úplnost - v červenci jich vzniklo sedm, v srpnu pět a v září dva, tj. chybí přehledy u 85 % dní tohoto období.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený