Další období Wikizpráv - místo pokroku destrukce

Zhruba před dvěma a půl měsíci jsem na tomto blogu hodnotil, jak se Wikizprávám daří po mém odchodu, tedy poté, co jsem ztratil trpělivost s osobními útoky a s ústrky ze strany ostatních redaktorů. Je nejvyšší čas napsat, jak se věc vyvinula dál.

Obsah Wikizpráv

Tvorba velkých zpráv, která byla vždy považovaná za hlavní účel Wikizpráv, se nadále drží na velmi chabé úrovni. Za oněch 3,5 měsíce vzniklo 27 zpráv, to je 3,5krát méně než v prvním pololetí roku 2012. 
Je třeba upozornit i na to, že při takovém nízkém počtu zpráv pak roste i tematická podjatost Wikizpráv, pokud se jeden redaktor zaměří na jedno jediné téma. To se bohužel také stalo a z oněch 27 zpráv je pětina věnována protestům jihočeských studentů proti komunistické radní. Na obranu českých Wikizpráv je třeba dodat, že podobnou podjatost si pěstují i Wikizprávy anglické.
Tragické je ale zejména to, že za poslední měsíc (a nehraje roli, že byl poslední měsíc kratší než jiné) vznikly jen tři zprávy. To vše ukazuje, že Wikizprávy pod vedením Tchoře, Lenky64, Mildy a Dannyho B. nejsou schopné nijak posílit tvorbu zpráv a ta upadla - a podle posouzení ještě dalšího období zjistíme, zda neupadá ještě dál.
Hlavní zpráva na titulní stránce není aktualizována od 11. února. To je třeba zdůraznit i z důvodu destruktivního Dannyho plánu, o kterém napíšu níže.

Denní přehledy a další méně důležité věci

Nepochybně se Dannymu, Lence a Mildovi daří lépe udržovat denní přehledy. Je jich už 142, což je pěkné číslo. Že jde o obsah, který více či méně kopíruje Aktuality na Wikipedii a že jako takový nemůže nahradit skutečnou roli Wikizpráv, jsem psal už minule, není důvod to obšírně opakovat. Tímto tvrzením samozřejmě nechci zostuzovat práci na nich odvedenou. I méně potřebná práce má svou cenu, ale nemůže nahradit klíčový obsah Wikizpráv, tedy opravdové zprávy. Kupříkladu můj návrh na historické zprávy nikdy neměl nahradit klíčový obsah Wikizpráv, měl sloužit jako zajímavé doplnění. Nyní ale ten hlavní obsah, zprávy, schází.
Situace se zhoršila v kategoriích. Kategorizace stojí, s největší pravděpodobností proto, že Danny má plán, jak celou kategorizaci revolučně změnit. Výsledkem je již více než 100 neexistujících kategorií a rovněž neuspokojivý stav v kategorizaci nových zpráv.
Ale něco se asi opravdu chystá. Danny navrhl zavedení paralelního systému štítků a kategorií. Ve skutečnosti jde o věc, kterou jsme diskutovali již v minulosti společně, dokonce s celou řadou detailních rysů, které jsme tehdy probírali (například pojmenovávací konvence). Že mne Danny neuvádí jako spoluautora této myšlenky, je zajímavé. Zde to nicméně uvádím, ostatně mohu za to být chválen, stejně jako třeba kritizován... Navíc ani to není nijak tajné: Návrh na přejmenování kategorií na štítky (Danny spíš navrhuje doplnění štítků navíc ke stávajícím kategoriím) jsem přednesl i na samotných Wikizprávách již v dubnu 2010. Každý ho tam může najít. Tchoř byl pro, ale návrh nikdy nebyl uveden do praxe, Danny přejmenování jmenných prostorů zablokoval (viz též níže)...
Zároveň mne v souvislosti s tímto návrhem zaujalo, že Danny najednou připouští dělení stránek denních přehledů podle témat, aby se mohly kategorizovat tematicky. Ve skutečnosti jde rovněž o návrh, který už je na Wikizprávách ode mne, a to těsně před tím, než se do mne Tchoř a Lenka64 pustili a já odešel, tedy v listopadu 2012. Tehdy to Milda odmítl. Kdyby to nyní Dannymu schválil, možná vás to překvapí, budu spokojen, protože pořád takové řešení s kategorizovatelnými a/nebo štítkovatelnými podstránkami považuji za přínosné. Jak to ale dopadne, to těžko říct.

Portály (správně rubriky) pryč!

Přímým impulsem pro tento můj blog je nicméně další Dannyho návrh: Smazat portály. Zdůvodňuje to v první řadě tím, že se o ně nikdo nestará.
Než se dostanu dál, s dovolením budu dále hovořit o rubrikách, protože jako takové budou běžnému uživateli internetových médií mnohem srozumitelnější. Je to zásluha několikanásobného Dannyho šprajcu, že zůstaly na Wikizprávách nadále pojmenovány takto zmatečně.
Připomeňme si, že se to týká v zásadě čtyř tematických rubrik - Kultura, Ekonomika, Věda a technika a Sport. Je to skutečně tak obtížné pro tři členy redakce udržovat aktuální čtyři portály a aktualizovat je tak, aby v nich jako hlavní zpráva byla nějaká nová zajímavá zpráva? Samozřejmě není, v minulosti jsem to bez dokázal dělat já sám (byť přiznávám, že neaktuálnost rubriky Ekonomika pochází již z doby, kdy jsem na Wikizprávách ještě byl). Samozřejmě to vyžaduje jedno: Existenci takových zpráv. A to je horší. Tady jsou data zpráv, které by se v jednotlivých rubrikách mohly nyní objevit jako hlavní:
  • Sport: 16. února 2013
  • Věda a kultura: 18. ledna 2013
  • Ekonomika: 19. listopadu 2012
  • Kultura: 28. října 2012
Bude ostudnou známkou pro současnou redakci (komunitu) Wikizpráv, pokud se rozhodne rubriky smazat. Fakt, že zdůvodnění je takové, jaké je, ji usvědčuje z toho, že místo toho, aby napravovali příčiny (neexistenci zpráv), chystají se skrývat následky, a to dokonce i za cenu ničení užitečné práce vytvořené jinými. 
Danny si pomáhá odkazem na jiné projekty. Sám dobře ví, že výkřik "Na EN wiki to tak mají" je wikipedisty považován za hloupou výhovorku. Místo toho měl argumentovat skutečností nikoli cizojazyčných Wikizpráv, ale českých před mým odchodem. Hlavní zpráva na jednotlivých rubrikách sice nebyla často nejnovější, ale pořád vzhledem k tehdejší situaci českých Wikizpráv celkem uspokojivě aktuální. Tady je průměrné stáří hlavní zprávy jednotlivých rubrik v letech 2011 a 2012.
  • Sport: 11 dní
  • Věda a technika: 20 dní
  • Kultura: 23 dní
  • Ekonomika: 26 dní
Nyní - jak vidíte výše - by takových výsledků nebylo možné dosáhnout, použitelné zprávy jsou staré 26, 54, 136 a 114 dní.
K tomu všemu si Danny pomáhá naivně nepravdivými dezinformacemi, že rubriky nyní neobsahují nic víc než kategorie. Samozřejmě, že to není pravda. Všechny čtyři zmiňované rubriky, kterých se týká potřeba manuální aktualizace hlavních zpráv (aktualizace ve smyslu mazání cache se týká i ostatních, geografických portálů, ta se ale nemusí dělat ručně, dá se zajistit roboticky), slouží jako rubriky ve zpravodajských portálech. Anebo jinak: Obsahují totéž, co obsahuje hlavní strana - je snad i na hlavní straně jen to, co je v nějaké kategorii?
To mne přivádí k úvaze o hlavní straně. Bude se ta také měnit, aby ji nebylo nutné ručně aktualizovat? Vždyť i tam už je hlavní zpráva celý měsíc stará (novější by se našly, i když uznávám, moc jako "hlavní zprávy" neobstojí...). No, těžko říct, jak moc je to hrozba reálná, bohužel nynější plán na smazání rubrik místo jejich plnění mne zviklal, abych její reálnosti celkem uvěřil... Ostatně - podívejte se sami do historie aktualizace hlavní zprávy na hlavní straně: od mého odchodu se o ni nestará ani Tchoř, ani Danny B., ale pouze Venca24, jak se zdá jediný opravdový, třebaže tematicky poněkud zaujatý zprávař na Wikizprávách.

Tchořovo hodnocení

Nikoli v souvislosti s touto Dannyho aktivitou, která následovala později, jsem nedávno oslovil soukromě Tchoře, aby zhodnotil, zda můj odchod byl skutečně přínosem, jak otevřeně avizoval.
Detaily z jeho odpovědi zveřejňovat nemohu, nicméně si myslím mám plné právo zveřejnit, že v celku Tchořova odpověď byla, že můj odchod skutečně Wikizprávám prospěl.
Udělejte si sami obrázek z výše uvedeného. Sám ale už - na rozdíl od posledně - vyslovím svůj názor. Wikizprávy v rukách Tchoře a Dannyho stagnují nebo se propadají a přicházející návrhy situaci ještě dále zhorší.

Komentáře

  1. Tak že je Danny hodný sluha, ale zlý pán, respektive schopný vyjednavač, ale neschopný manager už dávno víme. Ovšem jsem zvědavej jak Wikizprávy dopadnou, když se ponechá Dannymu a jeho poskokům volná vůle.

    To že to Danny B. uhraje ve svůj prospěch a neprohraje je při jeho diagnoze známá věc, zajímavé ale bude pozorovat kam se celý projekt dostane.

    OdpovědětVymazat
  2. Když už do někoho čutám tak se podepíšu, ne?

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych rád, kdyby se pisatel podepsal. Na druhou stranu - ono samotné "Petr" bez jakýchkoli dalších detailů je v důsledku stejně anonymní. Takže jedinej, kdo zatím u tohoto příspěvku psal opravdu neanonymně - jsem byl já. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mnohem :-) Aspoň pro ty, co vědí :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený