Obama effect


Nástup nového amerického prezidenta Baracka Obamy očekává s velkými nadějemi celé spektrum lidských činností. Pozitivní dopad, přezdívaný Obama effect, má mít nový muž v Bílém domě i na kandidaturu Chicaga na pořádání Letních olympijských her 2016. O tyto hry, na které kandidovala také Praha, dále usilují Tokio, Rio de Janeiro a Madrid.

Agentura Around the Rings naznačuje, že Obamovi skutečně hodně věří, když ho vyhlásila druhou nejvýznamnější osobností, která ovlivňuje sportovní dění pod pěti kruhy. Důvod, proč se tak stalo, je zřejmý - hodnotí osobnosti, které významně ovlivní světové olympijské hnutí - a Obama v nejbližší době nemá větší možnost ovlivnit olympijské hnutí než výraznou pomocí chicagské kandidatuře. A už se v tomto směru opakovaně činil.

Chicago ale nemá nic vyhráno. Podle Around the Rings má Chicago index 77 ze 100 bodů, zatímco zbylá tři města se tísní hned za ním s bodovou ztrátou. Konkurenční BidIndex webu Gamesbids přitom říká, že navzdory Obamovu nástupu se Chicago propadlo až na třetí místo. Pořadí podle Bidindexu je rovněž vyrovnané: 1. Tokio 61,22, 2. Rio de Janeiro 59,73, 3. Chicago 58,78, 4. Madrid 58,63.

Obr.: Panorama Chicaga, zdroj: Wikimedia Commons, autor: J. Crocker

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený