Battleground Primaries aneb jak si vedou Biden a Sanders v klíčových státech USA

Bidenova kampaň v Ohiu
Autor: Becker1999, zdroj, CC-BY 2.0
Ve svém předchozím blogu jsem zdůraznil, že pro vyhlídky demokratických kandidátů před letošními prezidentskými volbami nebude důležité jen to, jak si povedou celkově v demokratických primárkách, ale hlavně to, jak dopadnou v těch státech, které jsou anglicky označované jako battleground states. To jsou vzhledem k vyrovnanosti republikánských a demokratických voličů ty, které budou rozhodovat o výsledku voleb.

Protože od publikování postu uplynul už měsíc, víme nejen to, že Biden vede celkem přesvědčivě nad Sandersem v celkovém srovnání (má nyní něco přes 1200 volitelů proti Sandersovým více než 900), ale i výsledky dalších těchto battleground states.

Tato tabulka ukazuje výsledky (podobně jako v originálním blogu jsou velmi zjednodušeně hlasy Warrenové započteny Sandersovi a hlasy Buttigiege, Klobuchara a Bloomberga započtené Bidenovi):


Stát Počet volitelů Vítěz 2016 Sanders Biden
Arizona 11 Rep
39%
60%
Colorado 9 Dem 53% 44%
Florida 29 Rep
25%
74%
Iowa 6 Rep 44% 54%
Michigan 16 Rep 38% 60%
Nevada 6 Dem 57% 39%
New Hampshire 4 Dem 35% 52%
Ohio 18 Rep odloženo na 28. dubna
Pennsylvánie 20 Rep odloženo na 2. června
Virginia 13 Dem 33% 64%
Wisconsin 10 Rep 13. dubna; podle čerstvého průzkumu jasně vede Biden

Zásadní je samozřejmě hlavně výsledek na Floridě a v Michiganu, kde se rozdává hodně volitelů. Tamní podpora Bidena (a jeho „spojenců“ ) samozřejmě může dávat Bidenovi jakožto už velmi pravděpodobnému vítězi větší šance i na podzim. Nebo přesněji: Kdyby tam se Sandersem prohrál, mohl by mít ty šance menší, takhle je řekněme na ideální startovní čáře. Jestli to ohrozí jeho pozici třeba v Nevadě, je otázka – nicméně šest volitelů je ve srovnání s Floridou a Michiganem málo.

K tomu je ale stejně potřeba dodat, že mezitím se situace radikálně změnila a velký vliv na výsledky podzimních voleb bude mít zejména průběh současné koronavirové epidemie. Podle jedné studie si v oblastech zasažených koronavirem (mezi které patří mj. Florida) vede lépe Biden než Sanders. A Trump sám sice dosahuje poměrně pozitivního hodnocení v souvislosti s bojem proti koronaviru, ale v souboji s Bidenem mu to prý nijak zvlášť nepomáhá, píše Washington Post...

O ekonomických dopadech celé epidemie a jeho vlivu, který bývá pro výsledky amerických voleb nakonec vždy rozhodující (daleko silnější než třeba zahraniční politika), nemluvě.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený