Příběh jedné zvláštní fotografie

Sociálním sítěmi zejména v zahraničí – ale už se to dostalo i do českých krajů – bouří zlost nad fotografií dívky, která šlape na panenku-miminko.

Na obrázku může být: 1 osoba, stojí

Možná jste ji už viděli a už víte, o čem se ty diskuse vedou. Ale pokud ne, zkuste se na ni podívat bez dalších informací. Co asi tak znamená?

Bez dalšího kontextu existuje mnoho výkladů. Možná je to ilustrace toho, že se dívka snaží vymanit z dětských her. Možná je to jen výraz toho, že namyšlená dívka je necitlivý spratek, který si neváží věcí. Třeba je to malá nafoukaná mediální hvězdička, která pro peníze udělá všechno.

Možná, či vlastně určitě je to také důkaz toho, že když je dospělý – který tuto fotografii pořizoval – dost přesvědčivý, zmanipuluje dítě k tomu, aby udělalo i něco takového.

S větší dávkou fantazie bychom mohli vidět dívku, která nesnáší svého malého sourozence a tohle by s ním chtěla udělat, kdyby mohla.

Ale po pravdě: Bez dalších stop se moc daleko nedostaneme a každý výklad bude skoro stejně relevantní.

Proti-potratové čtení

Tak jaké máme další stopy? Přesný originální zdroj fotografie se mi dohledat nedaří. Ale ví se, že jde o fotografii ze série demonstrací za uvolnění potratové politiky v Jižní Americe, snad z Argentiny. Zelená barva je – údajně – právě barva tamního pro-potratového hnutí.

Tyto indicie vedly rychle k tomu, že se fotografie stala předmětem ostrého odsouzení ze strany proti-potratových aktivistů či prostě lidí (zejména matek), kteří mají rádi děti. Část z nich v tom vidí problém se zneužitím dítěte pro propagandu. V tom je s nimi obtížné nesouhlasit.

Velká část ale vyjadřuje i rozčílení nad svou interpretací té fotografie. Vidí v ní neúctu k životu nenarozeného dítěte či k životu obecně. Přinejmenším část z nich panenku na fotografii chápe jako plod zabitý při potratu.

Je to reálné?

Ale řekněte mi rovnou: Je reálné myslet si, že takovouto stylizovanou fotografii pořídí pro-potratoví aktivisté proto, aby vyjádřili, že mají neúctu k životu? Opravdu by měli zájem svým oponentům dát do rukou takovou zbraň, jako obrázek nevinné dívky, která rozšlapává plod v podobě malého miminka? Která zabíjí dítě? Opravdu by měli jakýkoli zájem propagovat svůj zájem tak, že vyjádří neúctu k životu?

No jistě, nedá se to vyloučit. Na demonstracích se mohou stát různé věci a lidé se nechají strhnout k různým vyjádřením (slovy, gesty i fotografiemi), jejichž účinek si nepromyslí. Fotografie ale nepůsobí jako věc okamžitého nápadu ve vyhrocené atmosféře. Spíš vypadá jako promyšlená póza, vytvořená s jasným záměrem.

Je jiná možnost?

Tak samozřejmě, vždycky je jiná možnost. Ale je jiná možnost reálná a máme pro ni nějaký podklad? Dostal jsem se na jeden článek, který dodává, že jde o ilustraci hesla Niñas si, madres no (tj. Děti ano, matky ne). 

Pod podobným názvem Niñas, No Madres existuje jedna velká jihoamerická iniciativa, která je zapojená do současných manifestací. Není to ryze pro-potratová iniciativa. Jejím hlavním cílem je informovat o následcích sexuálního násilí na dětech a o těhotenství dívek. 

America Latina (2)
I když to zdaleka není hlavní náplň, součástí její kampaně je i boj proti kriminalizaci potratů a proti rizicích nelegálních potratů. Jinak ale informují zejména o hrozivých čísel, podle kterých v Jižní Americe až třetina dívek otěhotní před 18. rokem života a pětina před 15. rokem. Na fungování této iniciativy se podílejí např. programy Planned Parenthood Global nebo Amnesty International.

Vůbec nevím, jestli je tvrzení o tom, že fotografie vyjadřuje právě toto heslo a myšlenky této organizace, pravdivé. Ale zkusme si aspoň představit, že je, a pojďme se na fotografii podívat znovu, co na ní uvidíme teď:

Na obrázku může být: 1 osoba, stojí

Ano. Vypadá to najednou, že nejpravděpodobnější vysvětlení je, že dívka je symbolem té třetiny nezletilých těhotných dívek. A šlapání po panence může vyjadřovat mnohé: Panenka může být chápána dokonce i v duchu předchozího čtení, tedy opravdu jako miminko, pro které ale matka ve věku dítěte není dost zodpovědná a může ho zahubit, dokonce záměrně zabít.

Ale stejně tak ta fotografie může být ještě víc symbolická – třeba má vyjadřovat, že ta dívka je nucena zahodit své dětství, pošlapat ho a začít se tvářit jako dospělá.

I zde takových čtení může být víc. Tak jako tak, najednou vyznívá mnohem příkřeji ten rozpor mezi nevinně dětským věkem a dospěle krutým chováním té postavy. Ale – působí to ještě jako vyjádření neúcty k životu? 

Jaké čtení doporučuji?

Nejsem opravdu jasnovidec, abych věděl, co ta fotografie má vyjadřovat. Jasné je asi jen jedno: Ta fotografie měla určitě šokovat, měla vzbudit kontroverzi. 

Kontroverze můžou vést k tomu, že se oslovený – či možná přesněji dotčený – člověk uzavře do bubliny svých názorů, postojů a stejně smýšlejících přátel, věc vychválí, nebo naopak odsoudí. Ale mohou také vést k tomu, že dotčeného člověka vyvede z jeho komfortní zóny, aby se zamyslel nad tím, co vidí, a jestli to, co vidí, je tak jasné, že to mluví za vše, jak jsem v reakci na tuto fotografii také četl.

Ve mně osobně ta fotografie opravdu vyvolává hlavně otázky, protože to zdánlivě primární čtení, přinášené odpůrci potratů, mi přijde příliš nepravděpodobné a především naprosto nelogické. Ale budiž, nechme i to na stole, jen neshazujme všechna ostatní. Nechme je na stole všechna a bavme se o otázkách, které nastolují, a hledejme na ně odpovědi. Zkrátka je využijme ne k tomu, abychom si nadávali a šlapali po sobě jako holčičky po panenkách, ale abychom spolu mluvili.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený