Jeden ukrutný případ neschopné práce se zdroji

Lukáš Lhoťan, dříve český muslim, nyní katolík, je velký bojovník proti islámu, ale také proti multikulturalismu.

Před necelým týdnem, 1. října, vydal na svém blogu na iDNESu článek Česká republika jen jedné organizaci dala na podporu multikulturalismu pět miliard korun! Na základě autorovy interpretace dat z tabulky ze stránek ministerstva financí (v tabulce je třeba uvést IČ organizace) uváděl, že nadace Open Society Fund Praha obdržela za posledních několik let z českého státního rozpočtu částku pět miliard korun. A že tedy z "našich daní" směřovaly do OSF Praha peníze, které měly být vhodněji použity třeba na stavbu mateřských školek nebo důchody pro seniory.

Blog mne zarazil a během krátkého pátrání jsem si ověřil, že je plný nesmyslů. Původně jsem je zveřejnil pro své přátele na Facebooku, ale protože se Lhoťan svých nesmyslů drží dál i po upozornění některých svých čtenářů a postižené OSF Praha, je na místě úplné zveřejnění.

První ověření údajů z blogu


Už při zběžném prohlédnutí zmíněné tabulky bylo možné zjistit, že těch pět miliard je převážně spojeno nikoli s českým rozpočtem, ale s tzv. Norskými fondy. I kdyby ta částka tedy vůbec dávala smysl, nebyla z "našich daní" nebo "českého státního rozpočtu".

V první řadě mne ale samozřejmě zarazila ta samotná suma pět miliard korun. V tom jsme na tom s Lhoťanem byli stejně. Zatímco Lhoťana zarazila natolik, že bez váhání spěchal s tím upozornit na takovou skandální sumu, já jsem se spíš zaměřil na zjištění faktů. Jen minimálně seriózní ověření, které netrvalo déle než několik minut, mne vedlo ke zjištění, že ve skutečnosti je problém někde jinde.

Na stejné tabulce, kterou Lhoťan přebírá ze stránek ministerstva financí, je i druhá část níže. V ní je uvedená částka 83 milionů. Na stránkách OSF Praha se za odpovídající období objevuje částka 111 milionů, tedy řádově podobná. Dokonce sám Lhoťan z této stránky OSF Praha přebírá informace, přesto mu jejich rozpor vůbec nevadí.

Přiznávám, že nevím, co je přesně zač těch pět miliard (přesně 4,785 miliardy) korun. Zdá se mi, že může jít o celkovou sumu uvolněnou pro celou Českou republiku. I když i to je otázka, protože na českých stránkách Norských fondů je uvedeno, že od roku 2004 dorazilo touto cestou do ČR celkem více než 6 miliard korun; to ale na první pohled vypadá jako delší období, než které zobrazuje tabulka MF.

Podrobnější ověření by mohlo zahrnovat dotazy na Norské fondy, ministerstvo financí nebo OSF Praha, abychom se dobrali přesných čísel. I bez toho je ale možné říct, že Lhoťanova interpretace dat a práce se zdroji je prostě katastrofální.

Lhoťan přitom byl na toto pochybení záhy upozorněn v diskusi jakýmsi panem Polickým. Lhoťanova reakce byla jasná:
Je smutné, že pan Polický neumí pracovat s nástrojem na přehled dotací a pod. od českého ministerstva financí, místo lhaní a obviňování by se to měl naučit, ale chápu, že ho sere, že někdo začal poukazovat na to, jak neziskovky tunelují naše daně ... :-D
Osobně si myslím, že smutné je něco jiného - a to čtenost a karma Lhoťanova nesmyslného blogu a jeho vlastní nadutost...

Lhoťanova aktualizace


Po pěti dnech Lukáš Lhoťan svůj blog aktualizoval. Uvedl to slovy:
Když jsme (sic) to podrobně zkoumal, což jsme (sic) mohl až teď v noci...
Ano, takto bezelstně přiznal, že nejdřív svůj blog napsal, a až po pěti dnech měl čas podrobně zkoumat, o čem píše.

K čemu ho tedy dovedl jeho "podrobný průzkum"? K tomu, že jde o peníze z Norských fondů. Bravo! To se dá zjistit během několika sekund, stačí přejet myší nad zkratkou z610 v přehledu ministerstva financí a objeví se vysvětlení. Jen tak připomenu tu větu z diskuse:
Je smutné, že pan Polický neumí pracovat s nástrojem na přehled dotací...
Lukáš Lhoťan to už tedy umí. Navíc ho k tomu, že nejde o peníze ze státního rozpočtu, navedlo po panu Polickém už i oficiální vyjádření OSF Praha, které nesmyslnou informaci vyvrátilo.

Lhoťan tak konečně zjistil, že peníze nejsou ze státního rozpočtu, ale to neznamená, že by změnil titulek a první odstavec svého blogu. V nich stále zůstávají stejné nesmysly o pěti miliardách z českého státního rozpočtu.

To ale není stále všechno. I ve svém nově doplněném textu Lhoťan trvá na tom, že OSF disponoval všemi pěti miliardami korun od Norských fondů, které přerozděloval dalším organizacím - a že to prý OSF potvrdil. To ale není pravda. OSF ve své reakci výslovně píše pouze o částce 158,5 milionu korun, která je opět řádově podobná té, již odhalené či odhadnuté z jiných zdrojů.

Kdy si konečně Lhoťan opravdu ověří to, o čem píše, je otázka. Třeba uvidíme za dalších pět dní...

Podpásovou poznámku v doplněném textu o tom, kolik si OSF účtuje za přerozdělování dotací už jen zmíním nikoli pro dokreslení špatné práce se zdroji, jako spíš pro dokreslení Lhoťanova osobního charakteru.

Mezitím Lhoťanův text dorazil i na web Pravého prostoru, který ho převzal se všemi nesmysly od A do Z. Stejné je to na Parlamentních listech, Svobodných novinách. Můžeme být zvědavi, zda se tam objeví aspoň tato, byť stále mizerná aktualizace.

Lhoťanův nový příspěvek


Ani Lukáši Lhoťanovi se nejspíš nechtělo v noci spát, a tak se dnes dopoledne objevil na jeho blogu nový příspěvek. Jmenuje se Daňoví poplatníci z Evropy dávají miliardy na podporu (nejen) multikulturalismu u nás. Lhoťan konečně(!!) zaregistroval i ten rozdíl mezi miliony, které dostal v podkladech od OSF, a miliardami, o kterých píše sám.

Nemá cenu jeho nový příspěvek rozebírat. Shrnout se dá jednoduše: Lhoťan "neměl čas to podrobně studovat", takže když se spletl, rozhodně to nebyla chyba jeho, ale buď OSF nebo finanční správy. A beztak je to jedno, protože je to stejně ostuda.

Pozoruhodný je závěr:
...oblast neziskových organizací, které jsem se doposud nevěnoval, potřebuje hlubší analýzu a průzkum, ono totiž nezisková organizace, která má společenský a politický vliv je podezřelá, proč ho chce mít? A pak to, že se něco profiluje neziskově, ale zaměstnanci takové organizace žijí ze slušných platů vlastně ukazuje, že to ziskové je, jen to nemá zisk formou účetní uzávěrky na konci roku majitele, ale proplacením platů zaměstnanců.
Nebudu reagovat na to, jak manipuluje s termínem "nezisková organizace", nebudu reagovat na to, jak podle se neskrývaně snaží vzbudit závist vůči zaměstnancům OSF.

Jen napíšu, že se už předem bojím, jak asi může vypadat "hlubší analýza a průzkum" podle Lhoťanových představ. Co jsem zatím viděl, je prostě ubohost...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený