Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený

Danny B. je zasloužilý, zkušený a technicky nesmírně zdatný wikipedista. Využívat jeho služby by mělo být radostí pro každý wikiprojekt. Bohužel, mít ho jako správce je problém ve chvíli, když se najde v komunitě někdo, kdo se s ním neshodne. Danny B. totiž někdy využívá své znalosti a svá práva k vytvoření toho, co se jemu líbí, k ostatním požadavkům se někdy nehlásí, ignoruje je a jindy je otevřeně bojkotuje.
Na Wikipedii se to již zjistilo a Danny svá práva správce po vlně odporu proti jeho neprodiskutovaným operacím před léty dobrovolně odevzdal. Na jiných projektech ale správcem (a často i byrokratem) zůstává. Někde to funguje, jelikož si s přispěvateli rozumí, nebo tamní přispěvatelé věci, které on zavádí, nijak nezajímají. Někde je to problém, když si prosazuje své navzdory názorům přispěvatelů. Dlouhodobě vzdoruje námitkám komunity na Wikiverzitě; na Wikizprávách, kde komunita po dlouhá léta neexistovala, zkrátka s jednotlivými redaktory nekomunikuje, když nechce.

Chronologie jednoho příkladu z Wikizpráv

Tady je jeden z příkladů, jak si Danny představuje komunikaci o novinkách, které zavádí, o námitkách, které proti těmto novinkám mají ostatní, a o návrzích, které ostatní přinášejí.
  • Listopad 2013: Danny B. zavádí na Wikizprávách "dočasné monitorovací kategorie" na kontrolu způsobu vyplňování jazyka v citačních šablonách. Novinku nikde neoznamuje, ale není tehdy ani nikdo, kdo by o ní měl zájem diskutovat.
  • Prosinec 2013: Bot Jana D, nejspíš s využitím těchto monitorovacích kategorií, odstranil všechna označení "česky" z citačních šablon, a tím je sesypal na hromadu se šablonami, kde nějaký jazyk vyplněný být měl, ale nebyl. Byla to ještě závažnější chyba; označení zdroje "navíc" jazykem "česky" byla chyba formální, neoznačení zdroje žádným jazykem, čímž se zdroj tvářil jako česky, byla chyba obsahová. Týkalo se to několika set zpráv. Přesto to nikoho nezajímalo. Strojová úprava zároveň způsobila i několik dalších, dokonce i zjevných, chyb, které nikdo neopravil, a v jiných případech třeba zbytečné editace, které ve skutečnosti neopravily vůbec nic.
  • Přelom března a dubna 2014: Zeptal jsem se Dannyho, zda je možné po několika měsících tyto "dočasné kategorie" odstranit. Diskuse se místo toho svezla na osobní útok, že většinu chyb, které Dudíkův bot odstraňoval, jsem způsobil já; na námitku, že práce bota byla v tomto ohledu polovičatá, odpověď nepřišla. Do diskuse se zapojil i Milda, který navrhl, ať si kategorii každý sám skryje vlastním uživatelským stylem. Navrhl jsem tedy, aby byl postup opačný, ať jsou pro všechny globálním stylem kategorie skryté, a kdo chce, ať si je zobrazí. Na návrh nikdo nereagoval.
  • Polovina dubna 2014: Místo toho se Danny rozhoupal a zavedl systém, který už vytvořil k obrazu svému na několika dalších projektech - tedy pro všechny uživatele zavedl odděleně zobrazené a neskryté monitorovací kategorie. Na připomenutí otázky, proč nemohou být skryté pro všechny, znovu nereagoval.
  • Začátek června 2014: Znovu jsem zopakoval svůj dotaz, zda je možné, aby byly globálním stylem všechny tyto kategorie skryté. Danny se tváří nechápavě a místo odpovědi na otázku opakuje návod, ať si je skryji sám. Když reaguji, že to není to, co jsem chtěl, a znovu jasně opakuji svůj dotaz - odpověď znovu nepřišla.
  • Polovina června 2014: Nejprve na komunitní stránce V redakci jsem navrhl způsob, jak odstranit chyby způsobené prací bota a později jsem na tom začal dělat. Na rozdíl od neopatrného botického postupu ručně a s kontrolou každé jedné zprávy. Projít bylo potřeba více než 800 zpráv a trvalo to několik desítek hodin.
  • Začátek července 2014: Práce hotovy. Mohu doplnit, že Dannyho obvinění, že za většinu chyb, které bylo takto třeba napravit, můžu já, bylo velmi nepřesné. Podobně velký podíl chyb, spočívajících ale v nevyplnění cizího jazyka, měli na svědomí i jiní autoři. A že jich na počet možná bylo méně, bylo v první řadě dané celkovou aktivitou, nikoli nižším podílem chybovosti. Inu, kdo méně dělá, méně zkazí – ale ten, kdo dělá víc, dostane za to víc vynadáno...
  • Polovina srpna 2014: Marné čekání na Dannyho odpověď trvá...
Čili za rok a čtvrt od neprodiskutovaného zavedení systém existuje přesně tak, jak si ho Danny představoval, a na námitky, že by měl existovat jinak, Danny už čtyři měsíce nereaguje, a je hloupost ho omlouvat, že to dělá proto, že si těch námitek nevšiml. Prostě se rozhodl nereagovat.
Správcové na wikiprojektech: Poučte se z toho. Komunikování by mělo být základní zásadou každého dobrého správce, nekomunikování je znakem správce špatného. Pokud chce správce na projektu něco změnit, musí to nejprve prosadit jako každý jiný wikipedista nebo redaktor ve veřejné diskusi. Svá práva naopak nesmí využít k tomu, aby neprodiskutovanou změnu provedl; pokud to udělá, jde o zneužití práv správce. A zneužití práv správce je nejhorším znakem špatného správce, před kterým je třeba každý projekt varovat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání