Jak je to s nemakačenky, na které pracují voliči pravice

Rozpočtová situace je dlouhodobě napjatá. Již od pravicových vlád máme rozpočty schodkové, od optimistických (či populistických?) kroků Paroubkovy vlády rozpočet výrazně schodkový, s čímž ale ani Topolánkova chatrná pravicová vláda nic podstatného neudělala a ani nejnovější návrh rozpočtu Fischerovy úřednické vlády nepřináší nic nového.

Jedinou podstatnou související reformou, na kterou si při svém menším zájmu o politiku pamatuji, bylo zavedení jednotné sazby daně z příjmu, které vedlo k citelnému poklesu na příjmové straně rozpočtu. Sociální demokracie nyní navrhuje, aby byla navrácena - podobně jako v naprosté většině jiných evropských zemí - progresivní sazba daně z příjmu. Tento návrh vzbudil hysterické reakce pravice, která protestuje proti tomu, že by měla ze svých vysokých příjmů živit levicové voliče - "nemakačenky".

Kdo jsou tedy ti nemakačenkové, na které chudáci voliči pravice přispívají tím nesnesitelně vysokým podílem svých příjmů? Největší část příjmů státního rozpočtu (letos obřích 462 miliard korun) utíká každoročně z rozpočtu péčí ministerstva práce a sociálních věcí. Ano, dalo by se čekat, že jsou to právě především ty peníze pro lidi, kteří jsou líní natolik, aby si pomohli sami.

Ale jak je to ve skutečnosti? 328 milionů plyne na důchodové pojištění - tedy především na starobní důchody. Označíme tedy všechny důchodce za levicové nemakačenky? Lituji, já rozhodně ne. 29 miliard korun patří na nemocenskou. Systém se zpřísnil, nemocenská se nevyplácí hned, já osobně jsem ji nevybíral nikdy. Myslím, že podíl nemakačenků, kteří si "přilepšují" tímto způsobem, se zkrátka také podstatně snížil. 44 miliard činí dávky státní sociální podpory. Přibližně 1/3 této sumy každoročně stát vynakládá na přídavky na děti, jen o něco málo méně na rodičovský příspěvek ("mateřská"). Vím, že tento systém bývá častěji zneužíván, nicméně je jasné, že všichni ti, kteří pobírají přídavky na děti a (zvláště) mateřskou, nemakačenkové určitě nejsou. Dále tam máme různé sociální přídavky. Nezapomeňme na pět miliard na podporu v nezaměstnanosti.

Je tedy vidět, že na "nemakačenky" jde i z té obří porce rozpočtu pro MPSV sotva několik desítek miliard korun, spíš jen několik miliard korun. Při zhruba sedmi milionech obyvatel v produktivním věku to představuje ročně něco mezi tisícem a třemi tisíci na jednoho. Tedy se bavíme o tom, že každého člověka v produktivním věku stojí nemakačenkové maximálně 250 korun měsíčně. Z nejrůznějších důvodů se dá předpokládat, že u člověka s průměrnou mzdou by taková "výpomoc nemakačenkům" mohla být vyšší, tak do pěti set. Zároveň si řekněme, že člověk s průměrnou mzdou odvádí na daních a sociálních a zdravotních pojištěních skoro 11 tisíc měsíčně.

"Co si budeme povídat .... když se dřeme, tak dřeme hlavně na to, aby ti chudáčci sociálně slabší nemakačenka měli peníze na dávky..." napsala jedna uživatelka Facebooku. Pravda je zjevně jinde. Z více než 95 procent se dřeme na něco úplně jiného.

Levicový volič žije často v mnoha omylech, obvykle způsobených tím, že má pocit, že chudým je třeba pomáhat. Pravicový volič žije často v podobně mnoha omylech, způsobených obvykle tím, že má pocit, že stát za jeho peníze pomáhá i těm, kteří si to nezaslouží. Pořád mi přijde slušnější a lidštější patřit k první skupině.

Komentáře

  1. Přesně! Snažím se to vždycky vysvětlit těm nadšeným mladým yupíkům, co tvrdí, že oni si na těch 50 a víc tisíc měsíčně nadřou, tak ať to ostatní dělaj taky tak a budou se mít všichni dobře.Jenžejsou úplně mimo realitu. Snažím se jim říct, že ne všichni maji jejich možnosti. já třeba neznám makavějšího člověka, než je moje máma, jenže najít pro ní práci je nad moji inteligenci i inteligenci celý rodiny. Tak především je ženská, to už jsou nějaký mínus body, pak je jí taky 55 let. Je Polka a v ČR neuznávají její polskou maturitu. Takže slušnou práci nedostane,ale průser je, že je astmatička (mimochodem nemoc z povolání po 25ti letý dřině v laboratoři), takže nemůže dělat ani většinu "méně atraktivních" jobů jako prodavačka, zahradnice, uklízečka (kvůli infekcím, styku s lidma a kvůli chemikáliím ) atd. Nemakačenko? Nebo já. Od svejch 14 let pracuju, to jest půlku svýho života, páč mi je 28. Teď jsem si dovolila mít dítě, i když plánuju superrychlej návrat do práce, tak hned to prostě nejde.Minimálně půlrok na kojení mi přijde pro to miminko fér. Jsem v produktivním věku, ale teď na mě bude někdo půl roku dřít. Jsem to ale nemakačenko....

    OdpovědětVymazat
  2. A není progresivní daň v podstatě trest za vyšší plat?

    OdpovědětVymazat
  3. Miro promin, ale kdyz pak vidim spoustu tech, kteri si jdou na cerny kseftik a do toho pobiraji podporu v nezamestnanosti a ve finale maji vetsi penize nez ja, tak me to dost stve... Proc za tu podporu vazne nedelaji verejne prospesne prace? Uklid mesta ci neco podobneho?

    Darino, o tom, jak clovek ve starsim veku tezko shani praci, bohuzel vim taky dost z prikladu sve rodiny, ale ani oni po tech zkusenostech nezahorkli a jsou presvedceni, ze system je bohuzel nastaven tak, ze to odnasi ta vyssi stredni trida. Ne ti bohati, ktere si stat taky snazi hyckat, ale vazne ta vyssi stredni trida...

    OdpovědětVymazat
  4. ano, ale chyba je v systému. Když ten co chce pracovat, tak nemůže, nebo jsou mu házeny klacky pod nohy, a ten co nechce pracovat tak nemusí, bo stát se o něj dobře postará.

    Ano, je lépe patřit k té první skupině, ale žít pod pravicovým "diktátem" :-)


    viki z hodslavic

    OdpovědětVymazat
  5. A není rovná daň v podstatě trest za nižší plat? Protože se přitom jistě shodneme, že nižší plat není žádná výhra, je to v podstatě dvojí trest...

    Vůbec by mi nevadilo, kdyby nezaměstnaní za podporu dělali nějaké veřejně prospěšné práce.

    Fakt bych chtěl vidět někoho z vás, jak jste spokojení s tím, že se o vás stát "dobře postaral", kdybyste nepracovali. Víte vůbec někdo z vás, kolik teď je přídavek na dítě? Kolik je podpora v nezaměstnanosti a jak dlouho nezaměstnanému vydrží? To fakt není žádnej blahobyt pro nemakačenka, jak si to mnozí představujou.

    OdpovědětVymazat
  6. nechápu proč by měla být rovná daň trestem za nižší plat

    nižší plat není výhra, o tom není pochyb, ale proč brát peníze někomu kdo má vyšší plat?

    OdpovědětVymazat
  7. Proč? Je to po desetiletí a vlastně i staletí věc dohody, že se to tak dělá. Není to vynález marxistů ani socialistů, ale například v USA na to přišli nejpozději po občanské válce. V naprosté většině světa zkrátka platí, že přehnané rozdíly mezi bohatými a chudými jsou problémem nejen morálním, ale také politickým (když se to přežene, zřítí se sociální smír) a že tedy bohatší mají více přispívat do společného než chudší.

    OdpovědětVymazat
  8. Je to etické, to asi ano. Ale připadá mi divné pokud je to povinnost.

    OdpovědětVymazat
  9. Nevím přesně, co pro Tebe/Vás(?) znamená "divné". Pro mne je divné zhruba tolik, co nezvyklé. Progresivní zdanění ve světě nezvyklé není, nezvyklý je spíš jeho opak.

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím jak to berou plátci daní v těch "jiných" zemích. Řekl bych, že někteří z nich to budou brát jak už jsem zmínil jako trest(daň za úspěch?)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený