Ta pravá karikatura

iDnes pokračuje ve sledování aféry Entropa. Je to trochu nastavovaná kaše, ale obvykle se z každé zprávy sem tam jedna nová myšlenka vyštípnout dá.

Ve srovnání s nepříliš povedeným mystifikačním rozhovorem s Černým byla dobrým pokusem výzva evropským karikaturistům, ať to Černému (a Čechům) vrátí. Autoři na ni neměli moc času, a tak výsledky není možné brát moc kriticky. Přesto se mi líbila dobře propracovaná fotokarikatura Poláka Jaczka Gawlowského, který záměrně dopracoval jako detail i to pracně hledané tílko...

Jasně nejlepší ale byla karikatura rakouská - vídeňského autora Olivera Schopfa. Zapadá do nejlepší tradice rakousko-uherských tradic, která přitom dříve byla vlastní i české karikatuře, stačí se podívat do podoby Humoristických listů nebo dalších podobných časopisů druhé poloviny 19. století.

Zkuste si to srovnat s obrázky Kemela v iDnesu nebo i se starými dobrými Jiránkovými karikaturami. I jejich kresba je taková milá a laskavá. Celý ten jejich humor pak nevyznívá jako ostré seknutí, ale jako drobná a v podstatě uctivá poznámka...

A jak dobře se to shoduje i s hodnocením celé Entropy z úst odborníků. Je prý mdlá a nepřekračuje komunální humor - a něco na tom bude.

Na Schopfově dílku mne nadchly i jeho slušné znalosti českých reálií, snad až mimoděčný smysl pro náhodnost českého odporu (tragikomický způsob, jak ve skutečnosti podle něj došlo k defenestraci), práce s detailem, výborný odhad toho, co si mocní toho světa mysleli (a i přízemnější skutečný význam toho, co se o Češích v cizině říkává - že páchnou) - a nemluvě o podnětném srovnání obou posledních prezidentů, kteří dělajíce to samé (vystrkujíce zadnici), přece se věnují něčemu jinému - Havel kouří tak důstojně, jak mu to pozice dovoluje, Klaus ale dělá kašpárky.

Můžeme se jen domýšlet, jak povedená by byla Entropa, kdyby na ní pracoval právě Schopf.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený