Mužské krasobruslení slibuje slabou sezónu...

Výsledky a průběh finálového závodu Grand Prix v krasobruslení v Koreji bohužel jsou pro mne velkým zklamáním. A to nejen kvůli nezdarům Tomáše Vernera, který nakonec skončil čtvrtý. Hlavně tím, že celá mužská soutěž byla dost matná a nevýrazná.

V podstatě se mi povedlo ve čtvrtek trefit pořadí nejlepších tří - akorát, že jsem je seřadil od čtvrtého do šestého místa. Jenže Joubert se zranil a Verner s Chanem vybouchli při trojitých axelech. A co zbylo?

Jeremy Abbott. Klobouk dolů, že neudělal ani jednu chybu. Ale přece jen - už loni jsme se trochu pozastavovali nad tím, že vyhrál mistrovství světa krasobruslař bez čtverného toeloopu, a to byl Buttle beze sporu jedním z umělecky nejnadanějších krasobruslařů. Má snad být jeho nástupcem Abbott, který předvedl jako nejtěžší prvky kombinace trojitý lutz+trojitý toeloop+dvojitý toeloop a trojitý axel+dvojitý toeloop? Vždyť si nebudeme zastírat, že za Buttlem ztrácí i v uměleckém projevu.

A za ním Kozuka, který přece jen spíš připomíná rychlobruslaře než krasobruslaře, a Johny Weir, o jehož propadu výkonnosti víme už všichni dávno - a bohužel ho nevyvrátil, spíš naopak.

O co skvělejší byl výkon žen - Asadová skočila dva trojité axely, za které by se ani muži nemuseli stydět (ehm, jak bych to řekl, letos to platí i o Vernerovi), a jeden pád její vynikající výkon nesrazil, spíš polidštil. Mimochodem - hudební doprovod loni s úspěchem vyzkoušeli Domninová a Šabalin a tenhle Chačaturjanův valčík v krasobruslení funguje prostě dokonale. Domácí Kimová taky předvedla mnohem diváčtější, procítěnější a lepší jízdu než muži (krásná muzika z Rimského Šeherezády).

Po odchodu Buttla a Lambiela a při trvající absenci Pljuščenka může mužské krasobruslení pro letošní rok zachránit asi jen některý z následujících bodů: 1) uzdravení Jouberta (ale jeho forma ani před zraněním nebyla stoprocentní), 2) pokračování obrození Nobunariho Ody, které naznačil už na NHK Trophy, 3) úspěch Evana Lysacka na americkém šampionátu.

Evropský šampionát ale tihle tři pánové neovlivní. Tam to může udělat jen Tomáš Verner. Naučil se další lekci toho jak dovolit soupeřům vyhrát závod, který měl vyhrát sám. Vždyť se čtverným toeloopem a trojitým axelem na repertoáru na něj nemá z evropského krasobruslení kromě Jouberta prakticky nikdo. Na druhou stranu - jestli by zopakoval v Helsinkách svůj výkon z Koreje, možná by se musel také tam bát o medaili v konkurenci i slabších Francouzů Preauberta a Ponsera, kteří už takové výkony umějí.

Nechci, aby se tak stalo. Už proto, že by pak na evropském mistrovství v soutěží mužů nebylo moc na co koukat. Leda, že by nás pak ještě všechny příjemně zaskočil druhý z Čechů.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený