Zeman vyhrál. Nemusel. Ale sociální demokrati ho nechali

I když jsem se nechal zmást ostrým finišem Schwarzenberga v prvním kole a označil ho za favorita druhého kola, ukázalo se, že Schwarzenberg zafinišoval už v prvním kole a pro kolo druhé mu nezbylo, kde dál brát. Zemanovo vítězství je tak jasné.

Potvrdila se tak jiná moje teorie. Jediným zaregistrovaným politikem, který mohl reálně Zemana porazit, nebyl Schwarzenberg, ani Fischer. Tím politikem mohl být jedině Jiří Dienstbier. Jedině Dienstbier totiž mohl získat podporu středových voličů, aspoň části pravicových voličů a aspoň části levicových voličů. Proti Fischerovi a (zejména) Schwarzenbergovi se ale spojili levicoví voliči a ti rozhodli.

Zdá se tedy, že o mnohém rozhodla taktická chyba sociální demokracie. Její jasná orientace na to odebrat hlasy Zemanovi, byla před prvním kolem jednoznačným omylem. Dienstbier se neměl vymezovat proti Zemanovi, měl se pokusit získat hlasy středových voličů, dosáhnout aspoň zčásti toho, co se povedlo Schwarzenbergovi. Bohužel svým ostře útočným stylem některé takové voliče naopak mohl spíš ztratit ve prospěch např. Táni Fischerové.

A navíc se ukázalo, že mezi levicovými voliči je takových, kteří sdílejí Dienstbierovy (a moje) pochyby o směřování Zemanovy politiky, je prostě málo. Dienstbier byl navzdory nepostupu do druhého kola jedním z vítězů kola prvního. Ve druhém kole ale prohrál a pro jeho budoucnost v jasně levicové politice to je hodně velká komplikace.

----

Je třeba dodat, že Zemana mohl porazit možná ještě jeden politik, kdyby se ale mohl voleb zúčastnit. Byl by to Tomio Okamura. A to potenciálně tím, že by mu sebral víc hlasů už v prvním kole, ve druhém by s ním taky neměl šanci uspět.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený