Předvolební počty nerozhodného voliče


Pořád se nemohu rozhodnout, jak naložit se svým hlasem. Nejlepší způsob, jak to rozlousknout, je napsat si to a možná i spočítat. Třeba to pomůže i Vám, nebo taky ne – pak celý tenhle text můžete pustit z hlavy. Výsledek

Zahraniční politika – 0:0


Václav Klaus nám ukázal, že prezident má pro zahraniční politiku země mnohem větší význam, než by jeho zákony dané pravomoci napovídaly. Takže jde o důležitou oblast. Co u obou kandidátů vítám, je jejich proevropská orientace (Schwarzenberg +1, Zeman spíš +0,5). U knížete ale známe některé jeho kroky z funkce ministra zahraničí – podpora amerického radaru, na můj vkus příliš jednostranná podpora Izraele, rychlé uznání Kosova, ve vztahu k vývoji v arabských zemích se mi zatím taky politika zamini moc nezdá. K tomu tvrdí, že prezident má právo nepodepsat mezinárodní smlouvu dohodnutou vládou – a s tím taky nemáme od Klause dobré zkušenosti. Zeman je na tom s Izraelem a Íránem taky divně. Výsledek: 0:0.

Sociální politika – -2:1


Tady je to jasné. Schwarzenberg stojí velmi přímo (vždyť MPSV bylo Drábkovo) za asociální politikou současné vlády. Byť za tím možná mohou být dobré úmysly, přihlašování nezaměstnaných na poště nebo zrušení podpory nezaměstnanosti pro zaměstnance, kteří odešli dohodou, je hrubá chyba. To je za bod dolů – a další bod za asociální daňový systém prosazený opět Schwarzenbergovou TOP 09. S-karty možná mohly ušetřit státnímu rozpočtu, ale peníze nejsou všechny a sama praxe ukázala, jak špatný nápad to byl a že zkrátka někdy úspory rozpočtu za komplikovaný život (znevýhodněných) lidí nestojí. A nezapomeňme na druhý pilíř, který důchodový systém nezachrání (a čím víc ho zachrání do budoucna, tím víc ho ohrozí v současnosti). Nejméně proti části z toho Zeman protestuje – bod plus. Prezident nemá na sociální politiku bezprostřední vliv, ale bez vlivu není.

Ekonomická politika – -1:1


Schwarzenbergova TOP 09 je hlavním zastáncem zásady „hlavní je škrtat“. Že má tato metoda zásadní vady, vědí asi všichni kromě ratingových agentur a těch, kteří volí „nejlepšího ministra financí“. Jediným přínosem jsou nižší náklady na správu státního dluhu, ale za cenu podrážení rozvoje ekonomiky. Jediné štěstí, že naše ekonomika stojí hlavně na zahraničních vlivech. Zeman byl a je zastáncem aktivní prorůstové, nikoli proškrtové politiky vlády.

Právo a správa – 0:1,5


U obou kandidátů se mi líbí, jak se staví ke jmenování soudců a k roli Ústavního soudu. Zemanova podpora Rychetskému mne těší obzvlášť. Méně jsem spokojený z postojů Schwarzenberga ohledně jmenování nové vlády, ale není to tak dostatečně čitelné. Mám pocit, že se Schwarzenbergem na Hradě bude sociální demokracie těžko sestavovat vládu... Přesto tady zatím 1:1.

Nelíbí se mi forma, jak TOP 09 prosadila vyrovnání s církvemi. Je v tom příliš mnoho nejasností a „nadstandardu“ ve srovnání s jinými restitucemi. A bohužel i z neveřejných, ale důvěryhodných zdrojů, mám další informace, že Schwarzenbergův postoj k restitucím je – mírně řečeno – podjatý. Jestli nechcete, nemusíte tomu věřit, pro mne to argument je. Takže další -1 pro KS a +0,5 pro MZ (taky církevní restituce kritizoval).

Lidé okolo – -1:-1


Tady si nemají co vyčítat. Zemanův štáb nefungoval, na jedné straně Šlouf a na druhé třeba Štengl a další lidé z vedení SPOZ, kteří za Zemana převzali úlohu říkat ještě horší věci, které už ani Zeman říkat nechce – to ani jedno z toho nestojí za nic. Všechno ale snadno vyrovnává Schwarzenbergův Kalousek, kterému nejsou cizí ani lži, ani facky. A jestli někomu vadí, komu může Zeman vrátit moc, je zcela nelogické zavírat nad Kalouskem oči proto, že jeho moc Schwarzenberg prý nijak neovlivní. Ovlivní.

Politická podpora – -0,5:-1


Tady jde o podporu od politických subjektů, které jsou relevantní pro mne. Takže na jedné straně ČSSD („zvažte Zemana, nevolte knížete“ – tj. 0,5 bodu pro Zemana, -1 pro Schwarzenberga), na druhé straně Dienstbier („Zemana určitě ne, Schwarzenberga možná“ – tj. právě naopak). Výsledek – oba kandidáti pod bodem mrazu. Zemanovi ale ještě uberu půl bodu za Špidlu, který se postavil taky proti němu…

Podpora od lidí okolo mne – 1:1,5


Nebudu jmenovat od koho, jelikož to není věc veřejná, ale mírně větší podporu tady má Zeman. Záporné body neuděluji, i když některé hlasy proti by tady asi byly taky relevantní.

Slušnost a vystupování – 0,5:-1,5


Zemanovi jsem chtěl dát minus dvojku, ale nakonec v průběhu kampaně prokázal víc pokory, než se dalo čekat, například ochotou omlouvat se – a tu nemá jen v této kampani. Schwarzenbergovi jsem chtěl dát plusové hodnocení, ale postupně se mi potvrdilo, že to je do značné míry jen pohádka o dokonalém Schwarzenbergovi a zlém Zemanovi. Korunu tomu kníže nasadil, když mu praskly nervy a nehorázně se obul do generála Vranského.

Kampaň a vliv na politickou kulturu – 0,5:-2


Zemanova kampaň byla zlá. Nevím, jestli byla špatná, ale byla zlá. Ať už za to může sám, nebo jeho tým, nebo dokonce lidé, kteří stojí úplně mimo Zemanův vliv. A navíc – je to bohužel tak, Zemana podporují v obrovském množství lidi, kteří sice v první řadě kritizují špatnou politickou kulturu, ale na druhou stranu jejich vystupování samotné je ostudou jakékoli diskuse. Opoziční smlouva je další věc, která snižuje Zemanovo skóre.

Na druhou stranu – Schwarzenbergovo uvažované kladné skóre jsem taky musel snížit. Nevím, proč bych měl adorovat vliv na politiku od předsedy strany, který si váží Kalouska jako ministra natolik, že jeho nepřijatelné úlety ne omlouvá, ale prostě přehlíží. Anebo od politika, který na otázku, zda existují kompromisy, které mu byly více proti srsti než jiné, říká, že to všechno jsou prostě politické kompromisy. Takové tvrzení, které de facto znamená, že podle Schwarzenberga v podstatě neexistují morálně špatné a morálně dobré kompromisy, mi až příliš připomíná tvrzení, že neexistují špinavé a čisté peníze.

Celkem – -2,5:-0,5


Tak co, má někdo aspoň trochu kladné skóre? Nemá. Zeman je, jak jsem čekal, menší zlo. Ale ani nyní nejsem rozhodnut. Je -0,5 ještě přijatelné?

Odpustek


Nechci být negativní ne-volič, který protestuje proti všemu, co mu společnost přinese (i když se mohu omlouvat, v prvním kole jsem takový nebyl). Ještě se rozhodnu. Jestli nakonec převáží rozhodnutí negativní, udělám z něho pozitivní aspoň „odpustkem“. Slíbím nevyužité náklady na cestu k volbám, zvýšené o „pokutu“ za neúčast ve volbách věnovat na humanitární účely. Aby i můj ne-hlas byl k něčemu dobrý.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený