Když dva dělají totéž...

Jiří Paroubek a sociální demokracie nesouhlasili s Janotovým úsporným balíčkem. Označili ho za pravicový a kalouskovský a něco na tom bude, když se k němu výslovně bez jediné výhrady přihlásil právě Kalousek. I ta ODS tvrdila, že nějaké výhrady má, ale nebyly ani tak závažné, aby s nimi "šli na trh", jen Kalousek byl zcela spokojen. Sociálním demokratům se podařilo prosadit některé změny, některé ne. Výsledkem takového postupu na půdě parlamentu byl opravdový kompromis, který podpořily strany napříč spektrem s výjimkou KSČM, se kterým byl - asi by to chtělo připomenout - spokojený podle stylu okamžitého vyjádření asi ministr Janota. Paroubek a sociální demokracie nicméně byly ostře napadány za to, že manipulují s vládou, že ji nenechají dělat její práci. Však si přečtěte jen můj poslední příspěvek... (Mimochodem si všimněte také toho, že lidovci nyní chtějí usilovat o změnu nikoli možná dohodnutého balíčku, jak se stalo u Paroubka, ale o změnu určitě schváleného balíčku.)

A co tu máme teď? Mirek Topolánek se opřel do vlády, že dělá politiku sociální demokracie. Pominu jednu podstatnou věc, je totiž sice podstatná, ale jde nad rámec: Fakt, že zatímco sociální demokracie kritizovala primárně programové věci (snižování náhrad apod. v Janotově balíčku), občanští demokraté se pustili do ministra Peciny za neprogramovou věc (za změnu kompetencí náměstka ministra). S tímto pominutím zbyde stejný obrázek z druhé strany: ODS odmítá samostatnost současné vlády s odůvodněním, že bude dělat vlastní politiku, nebo možná ne vlastní, ale levicovou.

Ptám se: Kde jste, zastánci samostatnosti této vlády odborníků, kdy klepnete přes prsty Mirka Topolánka za jeho neochotu dodržovat kompromisní řešení? Kdy MF Dnes vyzve vládu, aby toho nechala a nedala se manipulovat zpupným politikem?

Kdy konečně také někdo vysvětlí Topolánkovi, že je to velikou měrou i jeho vina, že je u moci současná vláda, a ne vláda Topolánkova, a že je také jeho vina, že nemohou být předčasné volby v původním termínu? Topolánek má možnost nechat současnou vládu padnout - ta nebude mít bez hlasů poslanců ODS ve sněmovně dostatek důvěry (a připomenu, že Fischerovi a Janotovi by jistě nestačilo ani tolerování opuštěním sněmovny - pravděpodobně proto nakonec sociální demokraté hlasovali chtě nechtě pro balíček, i když také mohli jednoduše odejít, viz jedno z mnoha podobných Fischerových vyjádření před hlasováním o balíčku a rozpočtu: "Má-li tato vláda skutečně dobře vést exekutivu a spravovat stát až do příštích voleb, musí skutečně cítit velmi silnou podporu."). Ale nedovedu si představit, že v případě, že by skutečně způsobil pád současné vlády, že by to mohl shodit na sociální demokracii, přičemž se o to zdá se snaží.

Nebo přinejmenším doufám, že by takové vysvětlení nepřijali ani pravicoví voliči. Pokud ovšem nezastávají názor, že když dva dělají totéž, neznamená to totéž.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený