Rusko jasným favoritem Světové týmové trofeje


Poprvé v historii bude Česká televize vysílat přímé přenosy ze Světové týmové trofeje, krasobruslařských závodů družstev, kterých se účastní šest nejsilnějších národních týmů. Letos to jsou v pořadí podle žebříčku, kterým se kvalifikovaly, Rusko, USA, Japonsko, Kanada, Itálie a Francie. 

Původně by do žebříčku patřila také Čína, ale ta se rozhodla soutěž neobeslat, a tak dostává příležitost náhradník – Francie. Podle mých propočtů byly před Francií v pořadí náhradníků ještě další dvě země, Rakousko a J. Korea. Zda se o nich uvažovalo a jaké byly případně důvody, proč nenastoupí, nevím – může to být i problém s obsazením jednotlivých disciplín (J. Korea nemá obě párové disciplíny, v Rakousku se domácího šampionátu nezúčastnil už tři roky žádný taneční pár).

Následující článek shrnuje jak můj tip na pořadí, tak i simulaci výsledků s odvozenou pravděpodobností. Podle něj Rusko zvítězí s pravděpodobností více než 95 %, druhé skončí s pravděpodobností 77 % USA a třetí Japonsko.

Stručně o síle jednotlivých týmů

Rusko, které získalo na mistrovství světa šest medailí, posílá všechny své nové mistry světa i do Osaky. Tým je v nejsilnějším aktuálním složení.

USA mají vyrovnaný tým. Nechybějí hvězdy z kategorie mužů (před Zhouem, který pokazil MS, dostal přednost Brown), ale oslabená je sestava taneční – nejedou ani Hubbellová a Donohue, ani Chocková a Bates, ale „až“ třetí pár Hawayeková a Baker.

Japonsko nechává doma vicemistra světa Kagijamu a dává přednost zkušenějšímu Unovi. To by ale nemělo být zásadní oslabení.

Kanada naopak zvolila úplně jiný tým a z účastníků MS neposílá ani jednoho. Nejznámější jména jsou Nguyen a Dalemanová.

Itálie měla představit silné duo mužů Grassl a Rizzo, ale Rizzo se dodatečně odhlásil a ani už nestihnou povolat náhradníka Frangipaniho. To, že má Itálie ještě Guignardovou s Fabbrim, kteří by mohli v oslabené konkurenci tanečních párů útočit na kohokoli s výjimkou Rusů, už je moc málo.

Francie bude spoléhat na Aymoze, ale to je pro týmovou soutěž příliš málo. V tancích bez Papadakisové a Cizerona a ve sportovních dvojicích bez Jamesové a Ciprése nemají Francouzi příliš co nabídnout a také francouzské ženy výrazně zaostávají, přičemž jsou oslabené i o zraněnou Meiteovou. 

Jen takto podle jmen je jasný odhad, že Rusko je velký favorit, Japonsko a USA se ho pokusí překvapit, ale spíš budou bojovat spolu o druhé a třetí místo. Další tři týmy jsou bez šance na vítězství a jen malou šanci mají na medaili. Francie se přitom jevila výrazně nejslabší, ale to se změnilo poté, co odstoupil Matteo Rizzo z italského týmu. 

Tip výsledků

Po srovnání výkonnosti a formy jednotlivých účastníků vidím odhad výsledků následovně (disciplíny jsou seřazené podle programu závodu):

Rytmické tance: 1. Sinicinová, Kacalapov (Rus.), 2. Guignardová, Fabbri (It.), 3. Hawayeková, Baker (USA), 4. Soucisseová, Firus (Kan.), 5. Galyavievová, Thauron (Fr.), 6. Komacubarová, Koleto (Jap.)

Krátký program žen: 1. Kihirová (Jap.), 2. Ščerbakovová (Rus.), 3. ¨Tuktamyševová (Rus.), 4. Tennellová (USA), 5. Chenová (USA), 6. Sakamotová (Jap.), 7. Dalemanová (Kan.), 8. Sernová (Fr.), 9. Mazzarová (Fr.), 10. Schumacherová (Kan.), 11. Gutmannová (It.), 12. Negrellová (It.)

Krátký program mužů: 1. Chen (USA), 2. Hanjú (Jap.), 3. Uno (Jap.), 4. Koljada (Rus.), 5. Brown (USA), 6. Semeněnko (Rus.), 7. Aymoz (Fr.), 8. Nguyen (Kan.), 9. Grassl (It.), 10. Fa (Fr.), 11. Sadovsky (Kan.)

Průběžné pořadí po 1. dni: 1. Rusko 49, 2. Japonsko a USA 47, 4. Francie 26, 5. Kanada 25, 6. Itálie 21

Krátký program sportovních dvojic: 1. Mišinová, Galljamov (Rus.), 2. Knierimová, Frazier (USA), 3. Della Monicová, Guarise (It.), 4. Miurová, Kihara (Jap.), 5. Matteová, Ferland (Kan.), 6. Hamonová, Strekalin (Fr.)

Volné tance: 1. Sinicinová, Kacalapov (Rus.), 2. Guignardová, Fabbri (It.), 3. Hawayeková, Baker (USA), 4. Soucisseová, Firus (Kan.), 5. Galyavievová, Thauron (Fr.), 6. Komacubarová, Koleto (Jap.)

Volné jízdy mužů: 1. Chen (USA), 2. Hanjú (Jap.), 3. Uno (Jap.), 4. Brown (USA), 5. Koljada (Rus.), 6. Semeněnko (Rus.), 7. Aymoz (Fr.), 8. Nguyen (Kan.), 9. Grassl (It.), 10. Sadovsky (Kan.), 11. Fa (Fr.)

Průběžné pořadí po 2. dni: 1. USA 89, 2. Rusko 88, 3. Japonsko 84, 4. Kanada 50, 5. Francie 49, 6. Itálie 47

Volné jízdy sportovních dvojic: 1. Mišinová, Galljamov (Rus.), 2. Knierimová, Frazier (USA), 3. Della Monicová, Guarise (It.), 4. Miurová, Kihara (Jap.), 5. Hamonová, Strekalin (Fr.), 6. Matteová, Ferland (Kan.)

Volné jízdy žen: 1. Ščerbakovová (Rus.), 2. Tuktamyševová (Rus.), 3. Kihirová (Jap.), 4. Tennellová (USA), 5. Sakamotová (Jap.), 6. Chenová (USA), 7. Dalemanová (Kan.), 8. Schumacherová (Kan.), 9. Mazzarová (Fr.), 10. Gutmannová (It.), 11. Sernová (Fr.), 12. Negrellová (It.)

Konečné pořadí: 1. Rusko 123, 2. USA 116, 3. Japonsko 111, 4. Kanada 68, 5. Francie 63, 6. Itálie 61

Komentář

V některých případech jsou ale tyto tipy hodně vyrovnané a spíš bych napsal některé závodníky na stejné místo (Kihirová a Ščerbakovová v krátkém programu žen, Hanjú a Chen v krátkém programu mužů, na nižších pozicích to může být i více závodníků či závodnic než jen dva...). Ruský pětibodový náskok se zdá být poměrně velký na vyrovnání případné chyby odhadu, ale mohl by ho kupříkladu ohrozit kolaps některého závodníka v krátkém programu mužů nebo žen. 

Simulace výsledků ale ukazuje, že rozdíl dvou bodů ve prospěch Francie v souboji o páté místo není velký, Itálie má i oslabená určitou šanci Francii porazit a skončit pátá.

Všimněte si také, že ani celkem pravděpodobné vedení USA po dvou dnech nemusí nic znamenat, když v neděli reálně bude Rusko očekávat maximálně možných 37 bodů.

Simulace výsledků

Na základě odhadu výsledků a rozpětí chyb založeného na posledních letech jsem nechal počítač provést pro všechny závodníky a všechny části závodu 10 tisíc náhodných simulací výsledků. Podle nich vyhraje Rusko v 95,7 % procentech případů (pozn.: simulace nerozlišovala pomocná kritéria pro případ, že došlo k bodové rovnosti mezi zeměmi). USA mají šanci na první místo jen zhruba 4 %, Japonsko méně než 1 % a ostatní země nulovou.


USA mají skončit na druhém místě (77,6 %, Japonsko 20,2 %, Rusko 2,2 %), Japonsko na třetím (84,7 %, USA 15,3 %, Rusko méně než 0,1 %).

Další tři země si to mají rozdat jen o čtvrté až šesté místo. Kanada je jasný favorit na čtvrtou příčku (90,9 %, Francie 8,8 %, Itálie 0,4 %). Páté místo by měla obsadit Francie (76,3 %, Itálie 18,5 %, Kanada 5,3 %). Šesté Itálie (86,7 %, Francie 13,1 %, Kanada 0,1 %).

Podle těchto simulací jsou tedy nejnapínavější souboje USA - Japonsko o druhé místo a Francie - Itálie o místo páté.

Zajímavé mi přijde srovnání s hlasováním uživatelů Twitteru (viz obrázek). Zejména víra téměř pětiny z nich, že vyhraje někdo z tria Francie - Itálie - Kanada, má podle statistik opravdu daleko k realitě. I když zase - když někomu fandíš, tak na statistiky nehledíš, že ano!

K jednotlivým disciplínám uvádím jen procentuální šance na první místo:

Krátký program mužů: Chen 51,3 %, Hanjú 48,7 %

Krátký program žen: Kihirová 67,1 %, Ščerbakovová 32,5 %, Tuktamyševová 0,4 %

Rytmické tance: Sinicinová, Kacalapov 99,4 %, Guignardová, Fabbri 0,6 %

Krátký program sportovních dvojic: Mišinová, Galljanov 98,0 %, Knierimová, Frazier 1,7 %, Della Monicová, Guarise 0,2 %

Volné jízdy mužů: Chen 90,3 %, Hanjú 9,7 %

Volné jízdy žen: Ščerbakovová 99,7 %, Tuktamyševová 0,2 %, Kihirová 0,1 %

Volné tance: Sinicinová, Kacalapov 99,6 %, Guignardová, Fabbri 0,4 %

Volné jízdy sportovních dvojic: Mišinová, Galljanov 95,6 %, Knierimová, Frazier 4,4 %, Della Monicová, Guarise 0,2 %

Jiný pohled říká, že podle simulace je nejméně předvídatelné pořadí kolem sedmého místa ve volných jízdách mužů, kam simulace řadí osm z třinácti startujících závodníků s pravděpodobností od zlomku procenta do maximálně 44 %. Nejvyrovnanější souboj by ale měl být ten mezi Hanjúem a Chenem v krátkém programu mužů – tam jsou data takřka přesně 50:50.

Před odstoupením Rizza

Pro zajímavost, tady jsou moje tipy udělané ještě před tím, než stačil odstoupit Rizzo. S ním bych Itálii favorizoval na čtvrté místo, ale absencí ve startovním poli by Itálie měla přijít o příliš mnoho bodů.

Krátký program mužů: 1. Chen (USA), 2. Hanjú (Jap.), 3. Uno (Jap.), 4. Koljada (Rus.), 5. Brown (USA), 6. Rizzo (It.), 7. Semeněnko (Rus.), 8. Aymoz (Fr.), 9. Nguyen (Kan.), 10. Grassl (It.), 11. Fa (Fr.), 12. Sadovsky (Kan.)

Volné jízdy mužů: 1. Chen (USA), 2. Hanjú (Jap.), 3. Uno (Jap.), 4. Brown (USA), 5. Koljada (Rus.), 6. Rizzo (It.), 7. Semeněnko (Rus.), 8. Aymoz (Fr.), 9. Nguyen (Kan.), 10. Grassl (It.), 11. Sadovsky (Kan.), 12. Fa (Fr.)

Konečné pořadí: 1. Rusko 121, 2. USA 116, 3. Japonsko 111, 4. Itálie 69, 5. Kanada 64, 6. Francie 59

Komentáře

  1. Díky za vysílání WTT na ČT i za komentář.
    Co nás zklamalo, byla neinformovanost ohledně zdravotního stavu Riky Kihiry - pár dní před startem soutěže si zranila záda, proto návrat k loňské volné jízdě, proto se vyhnula 4S i 3A, proto byl její výkon takový, jaký byl. Ne, že by z plezíru nešla do rizika, axely jsou pro ni ostatně běžná součást jízd už po celá léta, jen zkrátka nechtěla zhoršit své zranění.
    Už tak je otázka, zda bylo rozumné v soutěži pokračovat a jezdit pod prášky na bolest - patrně snaha o podržení týmu, možná i určitý tlak ze strany federace.
    Jinak poděkování paní Kamberské, je vždy příjemné potkat se s ní při krasobruslo přenosech.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený