Po roce zase hudební problém ve sportu - tentokrát v jezdectví

Pro milovníky jezdectví, zejména drezury. Jak to vlastně je s tím humorným, ale přece jen omylem na dnešním finále ČDP, kde jezdkyně vjela do obdélníku, aniž by si nechala pustit hudbu, když si to před pozdravem uvědomila, vyjela zpět a po uklidnění od rozhodčí (ať začne znovu) vjela zpátky?

Koukal jsem se do pravidel (PDF), ale tam to není moc jasné. Našel jsem, že za opuštění obdélníku mezi dobou vjezdu a výjezdu je vyloučení. To se mi zdá, že se asi mělo celkem automaticky stát, jelikož úlohu žádný zvonec nepřerušil a jezdkyně tedy obdélník opustila z vlastní vůle a proti pravidlům.

Ale budiž... Co ale, kdyby jen nerozhodně zůstala stát (nebo pokračovala bez hudby)? V pravidlech se dále píše jen velmi obecně, že
"Problémy s hudbou soutěžícího během volné sestavy jsou řešeny v souladu s těmito DP."
Ale co to znamená? Je nepřihlášení se o hudbu "omylem v kurzu" (a má tedy být jezdec dříve či později zastaven zvoncem, upozorněn na problém, po jakési nápravě dokončit sestavu a následně nějak/jak? penalizován)? Nebo jde o technický problém a jezdec by tedy měl být "pouze" zastaven zvoncem a po nápravě může pokračovat? Je hlášení se o začátek hudby "součástí kurzu"?

Tak jak se na to díváte? :-)

Komentáře

  1. Je zjevný rozdíl mezi tím, co budeme považovat za začátek. Pokud je to zvonec, tak je to v pohodě. Pokud se tím myslí vjezd do obdélníku, tak je to rozdíl. Pokud je to kombinace obou, tak jak?;-)

    OdpovědětVymazat
  2. No - v pravidlech se termín "začátek" jaksi příliš neobjevuje (trochu ano, ale ne tak, aby to bylo moc relevantní).

    Naopak často se tam píše o vjezdu - mnoho věcí se posuzuje mezi vjezdem do obdélníku a opuštěním obdélníku. Je tedy zřejmé, že nezačíná-li to, co je přímou součástí úlohy již před tím, tak to jistě začíná vjezdem do obdélníku.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený