Za Janem Sokolem

Po vzpomínce na Otakara Černého ještě o něco kratší na profesora Jana Sokola.

Jan Sokol na Wikikonferenci v roce 2011.
Foto: Aktron, CC-BY-SA
Potkal jsem ho několikrát díky své nedávné - nebo už dávnější - minulosti wikipedisty. On sám byl naším nejslavnějším kolegou vůbec, šťastný příklad vysokoškolského pedagoga, který vnímal krásu, užitečnost - i rizika Wikipedie.

Byl nepochybně velmi sečtělý, ale nejen to. Byl moudrý. A pozor, je rozdíl mezi tím být moudrý a být chytrý. Chytrých lidí je spousta, ale moudrých mezi nimi menšina. A i někteří lidé, kteří jsou tupí jako vantrok, mohou být moudří, i když to je ještě neobvyklejší. Profesor Sokol asi byl i chytrý, ale nikdy jsem to úplně neřešil.

S moudrostí se obvykle pojí i pokora. Není to však pokora vědění. Kde věděl a rozuměl, stál si za svým a uměl o tom argumentovat. Kdo je moudrý, nemusí být pokorný v tom, že je moudrý.

Je pokorný v tom, že ho samotná moudrost nedělá lepším než ostatní. I když nakonec vlastně dělává, ale to už moudrost ve své pokoře nepotřebuje řešit.

A tak se moudrý dovede snížit ke každému. Ba ne, píšu to špatně, tak to právě vůbec není. Moudrý se dovede přiblížit každému, kdo o to stojí, aniž by se při tom snižoval - a už vůbec aniž by snižoval toho druhého.

Budiž sláva moudrosti a budiž památka profesoru Sokolovi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený