Wikizprávy a statistika

„Statistika nuda je, má však cenné údaje...“
V roce 2013 vzniklo na českých Wikizprávách 120 zpráv. Je to nejslabší rok od vzniku Wikizpráv. Poslední pololetí bylo s 39 zprávami daleko nejhorší v historii, téměř o polovinu horší než před dosavadní rekord před rokem.

To vše přesto, že do tohoto čtvrtletí patřil i nejlepší měsíc tohoto roku listopad (s 27 zprávami, to je skoro čtvrtina celého roku). Na druhou stranu vše pokazil prosinec. Poprvé od založení Wikizpráv to byl měsíc, v jehož průběhu nebyla založena ani jedna jediná zpráva.

Co já a Wikizprávy? Já ... pomáhám!


Mám tam pár za ten poslední rok necelé tři desítky editací, z toho asi tak tucet obsahových. Jinými slovy tam už fakt prakticky nepatřím. Za tu dobu jsem zároveň napsal tucet příspěvků o Wikizprávách na tento blog (včetně spoluautorství jednoho příspěvku do newsletteru Wikinewsie Group).

A teď něco pro takové posmutnělé pobavení. Statistika také odhalila zajímavý fakt, že během tří dnů od napsání nějakého mého blogu vzniklo na Wikizprávách průměrně 0,58 zprávy denně, zatímco jindy jen 0,3 zprávy denně. To je na samotné hranici statistické chyby. Když to ale prodloužíme na 10 dní, dostaneme se na jiné číslo, a to na 0,5 vs. 0,25, kde už jde o statisticky prověřený rozdíl.

Někteří lidé si myslí, že mé blogování Wikizprávy poškozuje. I já sám jsem měl občas černé svědomí, že Wikizprávy nepíšu, ale spíš jen kritizuji. Jenže čísla hovoří jasně: Moje blogování o Wikizprávách podle všeho Wikizprávám pomáhá.

Snad stejně zapůsobí i tento blog.

Přeji Wikizprávám šťastný nový rok, bohatší a aktivnější než rok 2014.

Komentáře

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli by jste mi mohl odpovědět na několik otázek.Zajímal by mě názor váš(jako odborníka) na asi 4 otázky týkající se gymnastiky a krasobruslení. Pokud by to bylo možné, kam vám je mám napsat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravil jsem odkaz v záhlaví blogu, na něm najdete i můj oficiální e-mail miroslav.langer@ceskatelevize.cz.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený