Tohle mne dnes na Wikizprávách opravdu zamrzelo...

Když Danny B. začal v březnu akci za smazání rubrik čili portálů, psal jsem tu už o tom, že to považuji za nesmysl a za důkaz špatného, destruktivního a přehlíživého přístupu k obsahu, který vytvořili ostatní. Přesto akce proběhla bez jakýchkoli námitek tamních současných redaktorů (tamní komunita se opět ztenčila, už tam nepíše ani Tchoř...), portály zmizely z hlavní stránky a byly během dvou měsíců smazány.

Zůstal jediný, portál historických zpráv. Chvíli jsem doufal, že Danny usoudil, že tento portál je natolik specifický, že si existenci zaslouží, byť už byl tzv. sirotčí stránkou (tj. nebyly odkazované z jiných stránek na Wikizprávách ani do nich nebyly vloženy). Dnes ale Danny portál - prostě smazal.

Vím, že ani na Wikizprávách by nemělo fungovat vlastnění stránek (viz vysvětlující stránku na Wikipedii), přesto mne to zamrzelo. Dannyho argumenty pro smazání ostatních portálů, byť je považuji za zcela pomýlené a zavádějící, v tomto případě byly zcela mimo. Portál byl vzhledem ke svému účelu zcela funkční. Chápu, že historické zprávy jsou asi po mém odchodu mrtvým konceptem, to ale na zklamání z celého přístupu těchto nových Wikizpráv, které bez zábran ničí všechno, co se jim nezdá, nic nemění.

Abych nebyl neobjektivní, musím dodat, že navzdory všemu úsilí, které Danny B. věnuje podle mého zcela nesmyslnému přesunování kategorií, mazání portálů a podobným hloupostem, pracují - po delším váhání a nečinnosti, které jsem rovněž kritizoval - on a Lenka64 v pěkném rozsahu i na skutečné tvorbě. Výsledkem je překonání dvou milníků Wikizpráv - 2000 zpravodajských stránek a 1800 zpráv.

Danny B. to v Kronice pochválil jen prvním z čísel, no, budiž, to není tak podstatné, jako spíš ten fakt, že ona jubilejní zpravodajská stránka, kterou bylo čísla 2000 dosaženo. Šlo o přehled 3. května 2013, obsahující ze všech událostí toho dne jedinou - o úmrtí pro historii sportu nepodstatného australského tenisty Brada Drewetta, zajímavého tím, že byl šéfem tenisového okruhu ATP (což ale přehled vůbec neuvádí).

Srovnejme to s tím, jaké další důležité události se 3. května staly:

  • Prezident Zeman jmenoval tři nové ústavní soudce (první od svého jmenování a první za osm let)
  • Policie navrhla obvinit 12 lidí kvůli kauze Promopro
  • Ze zneužití pravomoci byl obviněn primátor Českých Budějovic
  • V Kyrgyzstánu havaroval americký tankovací letoun
  • Solární letoun Solar Impulse vyrazil na cestu napříč Amerikou
  • V Pákistánu byl zastřelen hlavní státní zástupce, který se zabýval případem atentátu na expremiérku Bhuttovou
  • Ze zřícené textilní továrny v Dháce byla vyproštěna těla již více než 500 obětí
  • Akciový index Dow Jones poprvé v historii prolomil hranici 15000
  • Izrael kvůli obavám z dodávek zbraní hnutí Hizballáh uskutečnil nálet na syrské území
  • Začalo MS v ledním hokeji
Atd...

K tomu je třeba dodat, že pahýlovitost některých přehledových stránek je katastrofální. Pokud v tomhle směru Wikizprávy nic neudělají, budou přehledové stránky (a Wikizprávy jako celek) v lepším případě k ničemu, v horším navíc pro legraci. Nové Wikizprávy sice konečně rostou, ale díky Lenčině péči se mění v poněkud morbidní zpravodajský portál zpráv o církvích (zhruba třetina nejnovějších zpráv, ale téměř polovina zpráv napsaných Lenkou64) a seznamů úmrtí (zhruba dvě třetiny zpráv v posledních 20 denních přehledech).

Snad jsem příliš kritický, snad je to proto, s jakým přehlížením se Danny zachoval ke všem portálům.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený