Špatné řešení neřešitelného

Útok Izraele na pozice Hamásu si vyžádaly už více než 300 obětí, z nichž zhruba šestina jsou civilisté. OSN žádá ukončení násilí, Arabové označují útoky Izraele za zločin, USA se ústy prezidenta Bushe obrátily zatím hlavně na Hamás. A české ministerstvo zahraničí tvrdí, že Izrael má právo na obranu.

Situace na palestinských územích je vysoce problematická. Existují prakticky dvě různé Palestiny, s jednou (západní břeh) by snad Izrael byl ochotný jednat a dohodnout kompromis, s druhou (Gaza) jednat nehodlá, ale ve skutečnosti ani ona ústy předáků z Hamásu nestojí o jednání. Krajně napjatá situace je nejen mezi Palestinou a Izraelem, ale i mezi oběma Palestinami. Abbásova administrativa působí civilizovaně a navazuje na pozitivní dědictví rozporuplného Arafata, ale nejspíš má velmi chatrnou podporu lidí.

V takové situaci je skutečně těžké hledat nějaké řešení pro Izrael, dává ale tohle řešení nějakou naději? Může zastavit Hamás? Sníží nenávist Palestinců vůči Izraelcům, která vede k podpoře útoků palestinských teroristů na Izrael?

Jasná odpověď na poslední otázku, nad kterou sotva může někdo pochybovat, nám ukazuje, že Izrael nezvolil správné řešení, pokud chtěl zabránit teroristům a válečníkům z Palestiny útočit na své civilisty. Z tohoto pohledu se zdá být docela uvěřitelná i teorie o tom, že šlo hlavně o izraelské volby.

Nevím, jestli to je jen špatné řešení, které nic podstatného nezpůsobí, nebo dokonce krok, který povede k další eskalaci konfliktů. Neberu Izraeli právo na obranu, ale jen pochybuji, že takovýmhle způsobem se dokáže jakkoli ubránit. Výzva k intifádě už zazněla a zbraně arabských teroristů bude Izrael odvracet stejně obtížně jako Palestinci izraelské bombardování.

Česká vláda bude moci v nadcházejícím půlroce vést Evropu k jasnějšímu postupu vůči Izraeli a Palestině, ale nepředpokládám, že by se tak stalo. Evropa se v této věci nenechá řídit malou zemí, která má rovněž jako evropské velmoci jakési dost obskurní vztahy a závazky k Izraeli či Palestině. Češi si to nebudou muset vyčítat, ten problém nemá řešení. Každý další teroristický útok Palestinců a každé další bombardování Gazy řešení vzdaluje do nedohledna.

Z všech těchhle důvodů mne zaráží především jedna věc. Ochota některých Čechů jásat nad tím, že Izrael svůj útok provedl a zabil (ó hurá...!) desítky Palestinců včetně dětí, že jim konečně dal za vyučenou... Pro takové názory mám ještě menší pochopení než pro izraelskou agresi.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený