Koronavirus: Potřeba je mít požár pod kontrolou

[psáno 10. dubna – viz poznámka pod textem]

Masky z Majáku v Orlové
autor: Tadeás Bednarz, zdroj, CC-BY-SA 4.0
Souhlasím s tím, že stávající opatření se nedají držet do nekonečna. Ekonomika (dokonce ani její velká část - ani teď nestojí celá ekonomika...) se nemůže zastavit natrvalo, ba ani na velmi dlouhou dobu.

Razantní (striktní, drakonická - nazvi si to dle libosti) opatření mají podle mne smysl do té doby, dokud
  • jsou schopné zastavit prvotní nápor na dobu,
  • která slouží k tomu, aby se prověřila funkčnost a nefunkčnost obranných systémů.
Když se toto podaří, je na čase začít - rozumným tempem - ta opatření uvolňovat.

Ale ta funkčnost a nefunkčnost se neprojevuje naráz. V době, kdy se to už začalo šířit, tak to nejdřív vypadalo, že bude stačit přerušit import z ciziny. Pak se ukázalo, že to nestačí, a začalo se řešit riziko, že to odnesou nemocnice, které nebudou schopné zvládat nápor nemocných. Potom přišlo na řadu riziko domovů seniorů. (Mezitím okrajový, ale přece jen v příslušných regionech rezonující problém „pendlerů“.) A samozřejmě obrovský problém nedostatku vybavení.

Obdočka: Tam si navíc pořád myslím, že zjednodušený pohled „Vojtěch tvrdil, že jsme připravení. Nebyli jsme připravení. Vojtěch je debil. Hamáček začal dovážet vybavení z Číny. Češi nabízejí vybavení, ale nikdo ho nechce, a to je lepší a levnější. Hamáček je debil. Pražská kavárna kritizuje pochlebování na Číně. To nechápou, že nás Čína zachránila? Pražská kavárna jsou debilové.“ je nepravdivý. Možná se časem – jestli to ještě dodatečně někoho bude zajímat – objektivně posoudí, jak to od toho ledna bylo.

Uvidíme, jestli se tím seznam problémů uzavírá, nebo jestli někde ještě nějaký spí a čeká na odhalení. A k tomu všemu samozřejmě problémy ekonomické.

Jistě byli jednotlivci, kteří na ty problémy upozorňovali od začátku, ale jejich hlas zanikal mezi dalšími jednotlivci, kteří upozorňovali na jiné hrozící problémy (některé se možná ani nenaplnili a už si ani nepamatujeme, že s nimi někdo strašil) – a mezi jednotlivci, kteří říkali, že jsme připraveni, žádné problémy nebudou a stejně to je jen obyčejná chřipka...

Už před zavedením přísných opatření jsem psal, že očekávám vrchol někdy v polovině dubna. Jenže to bylo před těmi opatřeními (a taky před podstatně odlišným vývojem v Evropě, která nás ovlivňuje). Teď bych si ještě pořád troufnul odhadnout, že někdy před koncem dubna se ten růst – snad – může zastavit, nebo aspoň ještě výrazněji zpomalit. To podle mne kopíruje i termín, kdy se opatření začnou víc uvolňovat - začátek května. [znovu připomínám - psáno již 10. dubna] Samozřejmě za předpokladu, že nepřijde nějaký nečekaný impuls.

Opravdu ale nemyslím, že ta restrikce může být „natrvalo“.

Další odbočka: Nemyslím si, že pokud opravdu je u moci část lidí, která si přeje rozklad společnosti, tak že jim to zbytek lidí u moci dovolí. Dokonce si spíš myslím, že je jich tam méně, než těch, kteří si ten rozklad (nebo změnu – záleží na úhlu pohledu...) přejí napříč společností („normálních lidí“). Pokud k té změně dojde, nebude to souviset se stavem nouze – jako v Maďarsku – ale s postupnými kroky, které budou lidi shora provádět a lidi zdola chtít a podporovat ve volbách.

Ano, může kdokoli kritizovat, že vláda na to měla být připravená a že podobné "přechodné období" na kontrolu funkčnosti a odstraňování nefunkčnosti je důkazem její neschopnosti. Budiž, já to nikomu neberu, ať kritizuje. Dokonce i já myslím, že vláda měla mít některé procesy generálně nastavené a připravené lépe. (A tím nemyslím tato vláda, ale vláda ČR obecně – to, že ty procesy neměla nastavené tato vláda, neznamená, že je neměla mít připravené od vlád předchozích a prostě je převzít – což nejspíš nebylo.) Také myslím, že některé z těch procesů vláda zbytečně přenastavovala a zase vracela (nesvolávání ÚKŠ, vedení ÚKŠ...). Koneckonců si ale myslím, že i opozice některé procesy zbytečně přenastavuje (např. zbytečné omezení prodloužení nouzového stavu jen do 30. dubna). Ale stejně tak si myslím, že pohled do světa ukazuje - jen s několika málo výjimkami - že podobná nepřipravenost panovala i ve světě. A není daná tím, že ty procesy nebyly připravené, ale že je bylo potřeba adaptovat na tento konkrétní, bezprecedentní případ.

Nedávno napsal jeden můj známej, odborník nikoli přes medicínu, ale přes statistiku a statistické modelování, že jim varianty „promořování“ prostě statisticky nevycházejí dobře. I proto, že když se zvrtnou, rozhodování mezi koronavirem a ekonomikou se změní v propad do krize zároveň koronavirové a zároveň ekonomické.

Ale napsal i to, že nefunguje ani „hašení požáru“, protože ohnisek (i v okolí) je moc. Že jediné, co dobře funguje, je „pomalé kontrolované hoření“. To bez kontroly není možné. Tou kontrolou přitom nemusí (a nemůže) být jen trvalá karanténa, ale v první řadě schopnost mít systém pod kontrolou. Čímž se vracím na začátek. Myslím, že doba, kdy dostaneme pandemii pod kontrolu, je daleko. Ale snad už bude brzy systém pod kontrolou (třeba s pomocí chytré karantény – i ohledně její účinnosti jsem opatrný) – a pak případně nastane čas na uvolnění.

Shrnující poznámka k opatřením proti koronaviru. Původně napsaná jako odpověď jednomu kamarádovi na Facebooku. Ale protože mi i po několika dnech dává smysl a vlastně shrnuje můj postoj od počátku, tak ji takto zpřístupňuji každému, kdo má zájem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený