Nezapomeňte: Volíte nejen české, ale i evropské strany

Začaly evropské volby. V kampani mne zarazilo, jak málo byla – u větších stran – zdůrazňovaná evropská politická příslušnost.

Tím nemyslím, jestli se strany vymezovaly jako výrazně čechocentristické, jako kdyby do Evropy patřily z donucení, nebo jako strany eurocentristické, jako kdyby národní role v Evropské unii byla překonaná. Mimochodem, všimli jste si mezi všemi slogany (Česko ochráníme nebo Česko na prvním místě – a proti tomu Spojenci pro Evropu nebo Pro férovou Evropu) někde nějakého, který by říkal přibližně "Lepší Česko v lepší Evropě"...?

U stran, které získají evropské mandáty – nebo je už mají – platí, že se zařazují do evropských frakcí a některé z nich jsou členy evropských stran.

Frakce v Evropském parlamentu jsou poměrně volné a v mnoha případech se opravdu hlasuje podle národní příslušnosti a ještě úžeji podle politické orientace samotné národní politické strany. A samozřejmě někdy i podle politické orientace samotného europoslance, takže těch faktorů, které ovlivňují, jak vámi zvolený zástupce bude hlasovat, je celá řada.

Na druhou stranu, kdo chce prosadit nějaké téma, má mnohem větší sílu, pokud ho může prosazovat ve své frakci. A samozřejmě zejména tehdy, když je návrh v souladu s celkovým směřováním frakce či evropské politické strany.


Připomeňme si tedy, kdo tedy kam aktuálně patří a co zhruba reprezentuje (řazeno abecedně):
  • ČSSD do frakce progresivců a socialistů (tj. sociálně solidární politika a politika rovnosti příležitostí – hlavní zástupci jsou německá SPD, španělská strana práce, britští labouristé nebo francouzští socialisté)
  • KDU-ČSL, STAN a TOP 09 do frakce evropských lidovců (tj. křesťansky tradiční rodinná a solidární demokracie – hlavní zástupci jsou německá CDU, polská Občanská platforma, španělská Lidová strana nebo francouzští Republikáni)
  • KSČM do frakce evropské levice (tj. spojenectví jak radikálních, až anarcholevicových názorů, tak obhájců reálného socialismu – hlavním zástupcem je právě KSČM) 
  • ODS do frakce evropských reformistů (tj. euroskeptické hnutí usilující nikoli o zrušení, ale o osekání Evropské unie na podobu společenství plně suverénních států – hlavním zástupcem jsou britští konzervativci, polské Právo a spravedlnost a nakonec i ODS, když má celoevropského lídra Zahradila)
  • SPD do frakce evropských národovců (tj. do hnutí, které by v zásadě upřednostnilo zrušení celé EU a postoje trumpovského typu – hlavní zástupci jsou francouzská Národní fronta, tedy vlastně nyní už Národní sdružení, italská Liga severu, německá AfD a nejspíš i Farageův Brexit)
Zvláštní případ je ANO, které patří do frakce liberálů (a Teličkovi odpadlíci by do ní určitě patřili, možná i Charanzová), ale fakt si nemyslím, že to odpovídá názorům samotného Babiše.

Frakce se budou po volbách sestavovat znovu a vůbec není vyloučeno, že se zásadně přeskupí. Dokonce není vyloučeno, že se přeskupí i samotní zvolení čeští europoslanci – nejpravděpodobnější se to jeví u kandidátů sjednocené kandidátky STAN, TOP 09 a Zelených, kde TOP 09 jistě tíhne k EPP, Zelení k evropským Zeleným a STAN sice taky k EPP, ale možná i k liberálům z ALDE.

A kam se zařadí Piráti, to se zatím – bohužel – nikde neříká.

Nicméně, až zítra nebo pozítří půjdete volit, uvědomte si nejen to, které české politiky volíte a kterou českou politickou stranu či uskupení volíte, ale volte také příslušné evropské politické hnutí. A uvědomte si, že tím, že volíte české politiky, podporujete i jejich evropskou frakci.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený