Každý může změnit společnost

Jasně, že člověk žije ve společnosti. Co je na tom nového?

Já vám povím – jedna společnost je málo. Jsem si jist, že každý člověk žije ve dvou společnostech. Jedna je ta celková, „velká“, která zahrnuje všechny lidi, všechny instituce, úřady a organizace, historii, kulturu a tak dále. A druhá je ta, kterou každý z nás vnímá, promítá do ní své představy o sobě, o druhých, o možnostech sebe i všech aktérů, o jejich motivacích. Každý zkrátka žije i ve „své“ vlastní společnosti.

I dva lidé, kteří žijí celý život spolu, mají „svou“ společnost trochu jinou. V jak moc rozdílné společnosti potom žije člověk z Aše a člověk z Břeclavi! A co teprve člověk z Prahy a člověk z Čilé na Rokycansku!

Minimálně od dob blbé nálady, ale v zásadě mnohem déle, žijí Češi ve společnosti, ve které se jim všechno, nebo aspoň spousta věcí nelíbí. Je mi jasné, že nikdo nemůže přestat být ze dne na den škarohlíd. A už vůbec nechci, aby každý člověk uvěřil, že když mu druhý prokazatelně ublížil, dělal to z dobré vůle (i když pozor, i takové případy se občas stávají...).

Ale má smysl věřit, že všichni, kdo nevystudovali vysokou, jsou hlupáci? A naopak, že každý vzdělaný je jen náfuka, který nerozumí normálním lidem? Má smysl domnívat se, že každý politik je zloděj a všechna média, která neříkají to, co si myslím, lžou, a to pokud možno na něčí objednávku? Má smysl žít v představě, že soudy, policie i úřady jsou jedna zkorumpovaná verbež? Je třeba se domnívat, že bohatší mne okrádá na svém bohatství a chudší na svých dávkách, které dostává „z mého“ – a že mi ani jeden z nich nic nedává? Že ten, kdo se hlásí o svá práva, to dělá stejně jen proto, aby moje práva omezil? Že platí Homo homini lupus nebo že Čiň čertu dobro, peklem se ti odmění a nic jiného?

Nemluvím o černých a růžových brýlích. Myslím to takhle: Podívejme se kriticky sami na sebe, zamysleme se, jestli si neubližujeme. Ono totiž, i když existují divné výjimky, většině lidí se žije lépe v lepší společnosti, a proto vytvořit si tu „svou“ společnost co nejlepší – tím pomůže každý v první řadě sám sobě.

Zkuste to. Tahle „vaše“ společnost má od té druhé, „velké“, jednu obří výhodu. Zatímco na tu „velkou“ máte jen velmi okrajový vliv, svou můžete opravdu měnit. Záleží jen na vás, jestli to bude k lepšímu.

P.S. Psychologové už dlouho zkoumají, jak „velká“ společnost ovlivňuje pocity a myšlení jednotlivců, tj. to, co označuji za „svoji“ společnost. Nevím, jestli už sociologové dělali opačný výzkum, tj. jak moc souhrn „svých“ společností ovlivňuje tu „velkou“. I bez vědeckých dat ale věřím, že to funguje i takhle naopak. Ale i to by byl vlastně jen takový bonus navíc.

Šťastné Vánoce a nový rok v lepší společnosti všem!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Za Janem Sokolem

Užitečnost, odbornost, Wikiverzita : 2. díl : Sebevzdělávání

Zásada pro chování wikisprávců: Komunikovat a být otevřený